Hlavní obsah

Pšenice opět láme rekordy, potraviny podraží

Novinky, BBC, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena pšenice opět roste rekordním tempem. V Asii se dostala téměř na dvanáct dolarů za jeden bušl. Přitom ještě před třemi lety stál kolem tří a půl dolaru. Celosvětově vysoké ceny obilí se přitom pravděpodobně promítnou do cen potravin.

Článek

"Zdražování začalo před dvěma lety. Je to fenomén, který zrychlil v loňském roce," řekl podle France 24 analytik UBS Chris Lupoli.

Za jejím výrazným zdražením stojí omezení exportu obilí z Kazachstánu. Podle BBC se k podobnému kroku chystá i Rusko a Argentina. To by situaci mohlo i nadále vyostřit.

Navíc extrémní počasí posledních měsíců má za následek, že všude po světě se snižují výnosy obilnin a zásoby pšenice se mají dostat na svá minima za posledních 60 let.

Lupoli varuje, že problém bude přetrvávat. "Dalším faktem je, že obilí se často využívá jako složka do biopaliv," komentoval rostoucí ceny a nedostatečné zásoby analytik UBS.

Světový potravinový program varuje, že vysoké ceny mohou způsobit ještě větší problémy v chudých oblastech světa. OSN k tomu přidává, že rekordní ceny potravin a ropy budou mít za následek rostoucí počet lidí, kteří budou potřebovat pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám