Hlavní obsah

Cena americké ropy znovu zlomila rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena americké ropy překonala v noci na středu podruhé během dvou dní rekord. Prodávala se za 101,32 dolaru za barel. Cena se tak přiblížila historickému maximu 101,70 USD po inflačním přepočtu z dubna 1980, napsala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za nákupem ropy stály zajišťovací fondy z nových obav, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá těžbu na stejné úrovni nebo ji dokonce sníží. Podporu mají ceny i v nejistotě dodávek ropy z Nigérie a Venezuely.

Zástupci OPEC se mají sejít 5. března. Organizace, která zajišťuje 40 procent světových dodávek ropy, trápí zpomalování americké ekonomiky a pokles poptávek po surovině.

Přešlapování v kruhu

Ropa se však podle odborníků dostala na nová maxima i kvůli snaze fondů pojistit se proti inflaci. "Obchodníci jdou na ropný trh kvůli inflaci, aby se jejich aktiva zhodnotila s nejvyšší pravděpodobností," uvedl analytik serveru optionsXpress. "Stalo se to u ropy téměř sebenaplňujícím proroctvím. Každý se obává inflace, proto své peníze dávají do ropy, což inflaci zvyšuje."

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZATYPKONTRAKTZÁVĚRPŘEDCHOZÍZÁVĚR
LondýnICE Brentduben98,4298,56
New YorkNymexWTI březen100,74100,01

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám