Hlavní obsah

Singer: Inflace má příští rok prudce klesnout

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prudký růst inflace v roce 2008 bude vystřídán stejně rychlým poklesem v roce 2009. Ve čtvrtém čtvrtletí 2009 by se inflace měla dostat na inflační tříprocentní cíl centrální banky. Na pondělním semináři Centra pro ekonomiku a politiku to prohlásil viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Klaus moderoval diskusi na půdě Centra pro ekonomiku a politiku.

Článek

Inflace v lednu dosáhla rekordních 7,5 procenta, což bylo nejvíce od roku 1998. Debatu expertů o inflaci moderoval prezident Václav Klaus.

Podle expertů, kteří na semináři vystoupili, je současný růst cen dočasným souběhem růstu cen potravin, regulovaných cen a cen pohonných hmot, nejedná se tedy o nějaký dlouhodobý trend. ČNB přitom nemá možnost tyto položky, které růst inflace způsobily především, příliš ovlivnit.

ČNB v únoru zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta; stále jsou přitom nejnižší v EU. „Jsme optimističtí a očekáváme, že za rok bude inflační šok pryč a stane se jen epizodou v učebnicích ekonomie,“ prohlásil Singer. Centrální banka si svojí měnovou politikou vytvořila prostor, aby mohla na situace pružně reagovat.

Viceguvernér jako hlavní nebezpečí vidí v růstu inflačních očekávání, jejichž růst by mohl odstartovat další růst cen. ČNB se proto soustředila na zdůrazňování dočasného charakteru cenového šoku.

Nová únorová prognóza ČNB počítá ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku s inflací kolem 5,3 procenta; ve druhém čtvrtletí 2009 pak kolem 2,4 procenta. Podle prognózy ministerstva financí inflace letos stoupne na 5,5 procenta z loňských 2,8 procenta. V roce 2009 by pak ceny měly podle MF opět klesnout a inflace by se měla snížit na 2,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám