Hlavní obsah

Unie chce zlevnit sms a internet ze zahraničí

Novinky, ČTK, Les Echos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

K nižším cenám za sms a datové služby ze zahraničí budou zřejmě muset přistoupit mobilní operátoři. Na paty jim v tom opět šlape Evropská unie. V pondělí o tom podle Les Echos mluvila komisařka EU Viviane Redingová na Světovém mobilním kongresu v Barceloně.

Článek

"Pro zákazníky by mělo být snadné posílat SMS z pláže ve Španělsku, nebo z rakouských sjezdovek. Firemní klientela by zase měla mít možnost využívat datové služby tak, jako jejich konkurenti na jednotném trhu ve Spojených státech," uvedla Redingová.

Podle ní by k regulaci mohlo dojít během následujících měsíců. "Evropská komise bude schopná ceny regulovat od 1. července, ale věřím tomu, že operátoři budou připraveni i dříve," dodala komisařka.

Již loni v létě byli mobilní operátoři nuceni snížit ceny za volání ze zahraničí do svých národních sítí. Přikázala jim to regulace, kterou podepsali ministři telekomunikací Evropské unie.

Ceny sms jsou pětkrát vyšší než v domovské síti

Odeslání SMS stojí v současnosti v Evropské unii v rámci domácí sítě běžně od 5 (1,30 koruny) do 10 (2,60 koruny) eurocentů. V rámci nejrůznějších balíčků dokonce ceny klesají až k jednomu (26 haléřů) či dvěma eurocentům (52 haléřů). Při posílání ze zahraničí se však cen za SMS vyšplhá v průměru až na 29 eurocentů (7,50 koruny), přičemž mnohdy spotřebitelé zaplatí i 50 eurocentů, tedy zhruba 13 korun.

Posílání krátké textové zprávy tak stojí třikrát až pětadvacetkrát více než v domovské síti. Podle Redingové takový rozdíl není ospravedlnitelný kvůli tomu, že náklady operátorů jsou v tomto případě velmi malé.

Tuzemští operátoři změny připravují

Operátoři v České republice podle svých zástupců na evropské nařízení čekat nebudou. Například Téléfonica O2 již v polovině ledna oznámila, že bude snižovat ceny za datový roaming i sms.

K podobnému kroku se chystá i T-Mobile. "Celá skupina T-Mobile uvažuje o nasazení podstatně nižších cen, takže bychom tak jako tak cenu datových služeb upravovali," řekla mluvčí firmy Martina Kemrová. Pokud by však EU skutečně požadovala stejné ceny doma i v zahraničí, znamenalo by to podle ní významný výpadek příjmů.

Zjednodušení datových tarifů chystá na letošek i Vodafone.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám