Hlavní obsah

Tatra zvýšila prodej aut, ale zvýšila ztrátu

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Automobilka Tatra Kopřivnice vykázala za první pololetí letošního roku ztrátu 497 miliónů Korun. Za stejné loňské období měla prodělek 33 miliónů. Tržby meziročně poklesly na 1,277 miliardy z 1,366 miliardy loni koncem června. Automobilka však za 1. pololetí prodala celkem 737 aut, zatímco za stejné období loňského roku to bylo 692 vozů.

Článek

Hospodaření Tatry podle vedení negativně ovlivnil silný kurz koruny vůči americkému dolaru a nedostatek provozního kapitálu na financování nasmlouvaných aut na trhy Ruska a Evropy. Tatra v červnu na několik týdnů kvůli nedostatku financí nechala 250 zaměstnanců doma s 60 procenty mzdy nebo na nucené dovolené.

"Jednání s peněžními ústavy vedlo k obnovení financování a navýšení úvěrových limitů, což by se mělo příznivě projevit ve druhém pololetí roku. Rovněž uzavřené a připravované kontrakty na ruském teritoriu dávají dobré předpoklady pro navýšení tržeb v druhém pololetí," píše se ve zprávě firmy.

Tatra, která letos plánuje prodat dva tisíce vozů, uzavřela v posledních měsících řadu zakázek. V červnu uzavřela kontrakt na výrobu 35 vozů pro ruskou naftařskou firmu Surgutněftěgaz v hodnotě 8 miliónů dolarů. Počátkem dubna společný podnik Tatry Kopřivnice, jejího akcionáře Terex Corporation a firmy STV USA - American Truck Company vyhrál výběrové řízení na dodávku 315 vojenských automobilů pro ministerstvo obrany Izraele. Další větší zakázku uzavřela Tatra koncem dubna. Týká se dodávky 481 nákladního vozu pro Indii do března 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám