Hlavní obsah

Ceny benzínu zatím dramaticky neporostou, míní analytici

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny ropy na začátku letošního roku atakovaly hranici 100 dolarů za barel a dostaly se tak na svá historická maxima a i nadále se drží těsně pod touto metou. Přesto se však u tuzemských čerpacích stanic nemusíme obávat závratného zdražovaní pohonných hmot. Novinkám to potvrdili oslovení ekonomičtí analytici.

Článek

„Čeští řidiči mohou prozatím zůstat klidní, protože rostoucí ceny ropy kompenzuje posílení české měny,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. To potvrdil i Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Podle něj by pohonné hmoty v Česku razantní zdražování neměly v následujícím týdnu až čtrnácti dnech zaznamenat.

Čermák doplnil, že za drahou ropou stojí oslabování amerického dolaru vůči většině světových měn a dále pak obnovení nepokojů v Nigérii. V neposlední řadě ceny hnaly i obavy ohledně výše zásob ve Spojených státech.

„Pokud by se ukázalo, že ropa má sílu zůstat nad stovkou delší dobu, pak by se zdražování benzínu brzy jistě projevilo,“ míní Hatlapatka.

Rekordní ceny ropy na světových trzích rozhodně nemusí českým řidičům přidělávat vrásky. Ekonomický analytik ING Wholesale Banking Vojtěch Benda připomněl, že drahá ropa se na cenách benzínu projevuje vždy s několikatýdenním zpožděním. „Ceny by mohly více vzrůst až třeba v únoru či březnu,“ dodal Benda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám