Hlavní obsah

Lidl dostal od inspekce pokutu dva milióny korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Síť diskontních prodejen Lidl dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu dva milióny korun za porušení zákona o odpadech. Jde pravděpodobně o nejvyšší pokutu, kterou kontrolní úřady uložily obchodním řetězcům. Novinkám to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Článek

Firma špatně zajistila sběr použitých výrobků určených ke zpětnému odběru.

"U tří prodejen byla na vstupních dveřích prodejny vyvěšena cedulka o zpětném odběru výrobků v souladu se zákonem o odpadech. Po vstupu do vnitřních prostor prodejen však ČIŽP zjistila, že v oddělení, kde jsou prodávány motorové oleje, jsou umístěny další cedule, které zpětný odběr konkrétních výrobků omezují a vážou jej na několik podmínek, což odporovalo zákonu," uvedl amluvčí společnosti Ivana Awwadová.

Podle ní konkrétní rozpor spatřuje Inspekce v tom, že společnost podmiňovala bezplatný zpětný odběr předložením účtenky či dokladu ke koupi nebo vrácením výrobku v originálním balení, a že zpětný odběr byl vázán na konkrétní výrobní značku zboží.

"Stanovení takovýchto podmínek je však dle zákona o odpadech nepřípustné, neboť je zcela v rozporu se základním principem systému zpětného odběru. Zpětný odběr může povinná osoba odmítnout jen tehdy, pokud výrobek z důvodu kontaminace ohrožuje zdraví osob, které zpětný odběr provádějí," dodala mluvčí.

Ohledně výše pokuty ČIŽP zohlednilo i to, že společnost měla již v minulosti problémy týkající se zpětného odběru odpadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám