Hlavní obsah

Kaufland prodával sledě s červy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v Kauflandu v Českých Budějovicích sledě v kyselém nálevu obsahující červy. Ryby pocházející od firmy Delimax z Hodonína nařídila inspekce okamžitě stáhnout z prodeje, celkem šlo o 26 kilogramů výrobku.

Článek

Inspekce prověřila tři šarže sleďů, všechny obsahovaly červy, potvrdila Novinkám mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Obchodní řetězec Kaufland začíná infikované ryby stahovat ze všech poboček v zemi. O zkažených rybách jako první informoval portál idnes.cz.

Výsledky šetření už Inspekce předala veterinární správě v Hodoníně, která prověří výrobce potraviny.

Mluvčí Kauflandu Michael Šperl sdělil, že šlo o čerstvé zboží, které je do řetězce dodáváno v nejkratší možné době. Laboratorní rozbory podle něj prokázaly, že Kaufland nijak nepochybil. Zboží supermarket ihned stáhl ze všech svých prodejen v Česku.

"Z prodeje byly staženy nejen již zmíněné tři šarže, ale všechny šarže tohoto zboží, a to okamžitě. Zároveň byla ukončena distribuce z centrálních skladů a zboží bylo zlikvidováno, vyřazeno ze sortimentu a nebude dále vedeno," uvedl mluvčí.

Podle výrobního ředitele firmy Delimax Petra Grabce jde pouze o estetickou vadu a ryby s červy neznamenají žádné zdravotní rizika. "Mořské ryby prostě červy někdy obsahují, není to nijak neobvyklá věc a rozhodně nevznikla naším zapříčiněním," řekl Grabec. Ryby, ve kterých později inspekce odhalila červy, podle něj prošly kontrolou tak jako jiné výrobky.

Inspekce našla další salát s listerií

Potravinářská inspekce také zakázala výrobu firmě Lahůdky Cajthaml z Chýně u Prahy, v jejímž výrobku odhalily laboratorní testy nadlimitní výskyt bakterie listerie.

Bakterie obsahoval vlašský salát s datem použitelnosti do 17. prosince. "Inspekce varuje veřejnost před jeho konzumací," řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Prodáno bylo 88 kusů salátu.

Firma nyní musí provozovnu dezinfikovat, po kontrole inspekce výrobu opět povolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám