Hlavní obsah

Kalousek: Schodek rozpočtu letos bude jen 76 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba 76 miliard korun by měl být letošní deficit státního rozpočtu. Ten tak skončí pod původním vládním odhadem 91,3 miliardy korun i pod říjnovým zlepšeným odhadem 81 miliard Kč. Řekl to v úterý ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

"Pokud se nestane něco výjimečného, předpokládám, že státní rozpočet skončí nižší o zhruba 15 miliard (korun)," řekl Kalousek agentuře Reuters v předsálí parlamentu.

Ministr se k odhadu rozpočtu vyjádřil den poté, co ministerstvo financí zveřejnilo příznivé údaje o vývoji rozpočtu do konce listopadu. Stát podle nich hospodařil za prvních 11 měsíců roku s přebytkem 12,8 miliardy korun proti loňskému deficitu 30,9 miliardy.

Díky dobrému vývoji ekonomiky tak byly ke konci listopadu státní příjmy proti původním plánům o 24,2 miliardy korun vyšší. Zároveň k přebytku pomohly výdaje, který byly proti plánovaným nižší o 72,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám