Hlavní obsah

Inspekce našla české jahodové přesnídávky s pesticidy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala v pátek prodej dětských přesnídávek Hello od výrobce Linea Nivnice. Obsahují nadlimitní množství pesticidů. Výrobek je z jahodové dřeně pocházející ze Španělska. Před jeho stažením se prodalo na několik desítk tisíc kusů.

Článek

"Zdravotní riziko však hrozí pouze při dlouhodobé konzumaci většího množství těchto přesnídávek za den," řekla Novinkám mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Staženy z prodeje jsou 190gramová balení přesnídávek Hello s šarží do 28. srpna 2008, Tesco s datem spotřeby do 28. srpna 2008 a Tesco s šarží do 27. září 2008.

Vzhledem k tomu, že jde o zboží s dlouhou trvanlivostí, je možné, že jej spotřebitelé ještě mají doma. V takovém případě se mohou s žádostí o reklamaci obrátit přímo na výrobce, tedy firmu Linea Nivnice. Podle Šmídtové se stačilo prodat na 40 tisíc přesnídávek.

Dalším nebezpečným výrobkem jsou čínská líčidla

Ministerstvo zdravotnictví také v pátek varovalo před zdraví škodlivou kosmetikou pro děti. Jde o sadu WEIQIAN Party Girl Collection ve tvaru dvojsrdce. Výrobek obsahuje velké množství olova, proto bude stažen z prodeje.

"Toxicita olova je zvláště nebezpečná pro krvetvorbu a nervový systém dětského organismu," uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

:. Zdraví nebezpečná kosmetika. Foto: MZ

Konkrétně se jedná o Weiqian Party Girl Collection. Výrobek ve tvaru dvojsrdce obsahuje šest očních stínů, tvářenku, rtěnku a oboustranný aplikátor.

"Dovozcem a distributorem výrobku na tuzemský trh je mikulovská firma Mikro Trading," dodal Vít.

Vít již před týdnem varoval spotřebitele před olovnatými očními stíny. Stejně jako tato dětská kosmetika jsou i předešlá líčidla vyrobena v Číně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám