Hlavní obsah

Průmyslová výroba zpomalila, rostla bytová výstavba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v září zpomalila tempo růstu na 1,2 % ze srpnových 5,5 %, což je nejpomalejší růst od března 2005. Podobně i stavební výroba v září klesla meziročně o 1,8 %. Nárůst naopak zaznamenala výstavba bytů. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad.

Článek

V průmyslové výrobě se nejvíce dařilo výrobě elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a produkce i opravy strojů. Poklesla naopak výroba koksu, rafinérské zpracování ropy a produkce základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

I přes zpomalení tempa růstu průmyslu se v září zvyšoval počet zaměstnanců. Průměrný počet pracovníků meziročně stoupl o 1,4 procenta, firmy tak zaměstnaly skoro 16 000 nových pracovníků.

Pokles stavební výroby

V oblasti stavitelství zaznamenalo pokles především inženýrské stavitelství. Produkce klesla ve všech sledovaných směrech výstavby kromě pozemního stavitelství na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích a prací v zahraničí.

Stavební úřady vydaly 11 465 stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 14 procent.

Výstavbu bytů táhnou hypotéky 

Růst bytové výstavby ovlivnila podle ČSÚ především příznivá situace na trhu stavebního spoření a hypoték a také situace kolem DPH na stavební práce bytové výstavby. Za první tři čtvrtletí 2007 bylo dokončeno 8731 bytů, což je o 44,3 % více než loni.

V roce 2007 bylo podle ministerstva pro místní rozvoj uzavřeno za stejné období 59 550 hypotečních úvěrů na bydlení v hodnotě smluvních listin 113 090 mld. Kč. Za celý loňský rok se uzavřelo 62 953 hypoték v hodnotě 115 119 mld. Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám