Hlavní obsah

Češi utrácejí jako diví, tržby obchodníků opět rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Meziroční tržby maloobchodníků v červnu vzrostly o 6,4 procenta. Chuť lidí nakupovat táhla zejména elektronika, zboží pro domácnost či výpočetní technika. Ta zaznamenala nejrychlejší růst - o 5,6 procenta. Vyplývá to z páteční zprávy Českého statistického úřadu.

Článek

Nejrychleji rostly tržby obchodníků po internetu a také zásilkové služby, ale s nevýznamným dopadem na celkový růst tržeb. Druhý nejrychlejší růst zaznamenaly prodejny potřeb pro domácnost a prodejny textilu a obuvi.

"Bez motoristického segmentu maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 6,4 procenta. Favoritem maloobchodních tržbách je elektronika, zařízení pro domácnost a také stavebniny," řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Například průměr sezónně očištěných maloobchodních tržeb v Evropské unii je 2,2 procenta. Z členských tátů nejvíce utráceli v Lotyšsku, kde tržby vzrostly o 24,4 %, v Litvě o 16,1 %. Na Slovensku to pak bylo 7,5 %. Vyplývá to ze statistiky Eurostatu.

Motoristický segment zaznamenal vysoké prodeje

Ze statistik se zvlášť vyčleňuje motoristika, jinak by maloobchodní tržby vzrostly o 7,2 procenta. O tom, že Češi mají rádi auta svědčí opět vysoké prodeje motoristickém segmentu (meziroční reálný růst o 8,9 procenta).

Analytici očekávají růst sazeb ČNB

"O tom, že sazby ČNB pravděpodobně porostou existuje všeobecná shoda, nicméně otázkou je načasování jejich růstu," řekl Brožka.

Stejného názoru je i Jan Vejmělek z Komerční banky. "Údaj nepřinesl nic podstatně nového, jen potvrdil trend, který je významnou složkou faktorů ukazujících na růst sazeb," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám