Hlavní obsah

Kontrola našla v obchodech 26 nebezpečných hraček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo seznam celkem 26 zdraví nebezpečných hraček a výrobků z měkčeného PVC pro děti do tří let, které objevilo při kontrolách českých obchodů. Obsahovaly toxické ftaláty, které mohou poškodit oběhový a reprodukční systém, játra a ledviny.

Článek

"Je to výsledek větší, rozsáhlejší, promyšlené kontroly," řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Ftaláty se používají ke změkčení jinak křehkého PVC, jejich použití je zakázané v hračkách pro malé děti.

Distributor je povinen výrobek, který ministerstvo označilo za nebezpečný, okamžitě stáhnout z trhu. Lidé, kteří si již výrobek koupili, ho mohou distributorovi na jeho náklady vrátit, uvedlo ministerstvo.

Jedná se například o panenky, pláštěnky, pískající hračky, přebalovací podložky a pulty, bryndáky a nafukovací kruhy.

Riziko spočívá podle ministerstva v tom, že děti by při hraní mohly hračku olizovat, strkat do pusy nebo kousat. Tímto způsobem by se mohly nebezpečné látky dostat do kontaktu s jejich kůží, ústy a slinami.

Kompletní přehled nebezpečných hraček lze vyhledat na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám