Hlavní obsah

Česko dluží v zahraničí jeden a čtvrt biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za první čtvrtletí letošního roku stoupl zahraniční dluh České republiky na 1,24 biliónu korun. Oznámila to v pátek Česká národní banka (ČNB), podle jejíž údajů to znamená meziroční nárůst o 134 miliard. Podíl zahraničního dluhu na hrubém domácím produktu tak činí 37,6 procenta. Na konci minulého roku byl evidován zahraniční ve výši 1,22 biliónu korun a jeho podíl na HDP byl 38 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Za zvýšením zahraničního dluhu v prvním kvartále stojí zejména poptávka bankovního a vládního sektoru po zahraničních financích. Samotné banky včetně ČNB se na zahraničních závazcích ČR podílejí 22,9 procenta.

V rámci vládního sektoru se do celkové zadluženosti promítlo čerpání úvěru od Evropské investiční banky a financování projektů na regionální úrovni. V březnu se uskutečnila pravidelná splátka z mezivládního kontraktu za dlouhodobý pronájem stíhacích letounů. Podíl vládního sektoru na zahraničním zadlužení činí 20,6 procenta. Podnikový sektor měl na celkovém zadlužení rozhodují podíl 56,5 procenta.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí klesl o 38,8 miliardy Kč na 995,2 miliardy Kč. V meziročním srovnání se schodek zvýšil o 142,9 miliardy Kč. Meziroční růst schodku byl spojen s přílivem zahraničních přímých a portfoliových investic do České republiky. Poměr schodku investiční pozice k hrubému domácímu produktu se zvýšil na 30,2 procenta.

Investiční aktiva se zvýšila o 99,4 miliardy Kč, především vlivem nákupů zahraničních akcií a dluhopisů tuzemskými portfoliovými investory. V jejich vlastnictví se ke konci prvního čtvrtletí nacházelo 624,6 miliardy Kč, což představuje 31 procent celkových aktiv investiční pozice.

Pasiva investiční pozice se v prvním čtvrtletí zvýšila o 60,6 miliardy Kč a na konci čtvrtletí dosáhl 2,9 biliónu Kč. Nejvyšší přírůstky vykázaly závazky podniků se zahraniční přímou účastí a z portfoliových investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám