Hlavní obsah

Slovensko má nejméně lidí bez práce za devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští statistici přišli v první červnový den s novými údaji o nezaměstnanosti. Dosáhla míry 11,5 procenta a je nejnižší za posledních devět let. Statistický úřad také zpřesnil údaje o růstu HDP. V první čtvrtletí ekonomika rostla o devět procent.

Článek

V zemi je bez práce 303 000 lidí. Zaměstnanost tak od ledna do března narostla o 3,1 procenta.

Podle odlišné metodiky Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny míra nezaměstnanosti na Slovensku na konci března klesla na 8,89 procenta. V dubnu se pak propadla až na historické minimum 8,5 procenta. Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z jiného způsobu výpočtu.

Slovensko se v minulých letech potýkalo s velmi vysokou nezaměstnaností, která dosahovala až k 20 procentům. Problematický je stále především východ země.

Míra nezaměstnanosti v Česku je 6,8 procenta. Bez práce je 372 764 lidí. Česko má o polovinu více obyvatel než Slovensko.

Nezaměstnanost v některých zemích EU v roce 2006 podle metodiky Eurostatu
zeměmíra nezaměstnanosti
Česká republika7,1
Slovensko13,4
Maďarsko7,5
Polsko13,8
Rakousko4,8
Německo8,4
Francie9,4
Slovinsko6,0
Velká Británie5,3
Zdroj: Eurostat

V měření Eurostatu byla v březnu nezaměstnanost v ČR 6,5 procenta, na Slovensku to bylo 11,3 procenta. ČR je pod evropským průměrem.  Z okolních států si lépe vedlo pouze Rakousko, kde byla míra 4,7 procenta.

HDP vzrostl o devět procent

V rekordních číslech je také růst slovenské ekonomiky. Statistici zpřesnili údaj růstu za 1. čtvrtletí z 8,9 procenta na devět procent. Tempo kleslo, v posledním čtvrtletí minulého roku bylo meziroční číslo na 9,6 procenta. Slovensko má stále jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropě. Táhne ji hlavně vývoz a investice.

Česko údaje o růstu HDP bude mít v dispozici až příští týden. V posledním čtvrtletí loňského roku HDP v ČR rostlo o 5,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám