Hlavní obsah

Vláda hledá zájemce o Škodaexport, chce stovky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát prodá ve veřejném výběrovém řízení svůj stoprocentní podíl v obchodní společnosti Škodaexport. Návrh ministerstva financí na privatizaci Škodaexportu ve středu schválila vláda, přičemž vítěz tendru by měl být znám v závěru letošního roku. O novém majiteli Škodaexportu rozhodne nabídnutá cena.

Článek

Premiér Mirek Topolánek řekl, že podle jeho odhadu by se výnos z prodeje Škodaexportu mohl pohybovat ve stovkách miliónů korun, přičemž peníze půjdou na privatizační účet státního rozpočtu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by měla společnost Škodaexport, jejíž obrat se pohybuje mezi jednou až dvěma miliardami korun, přejít do soukromých rukou do konce roku.

K nejvýznamnějším zakázkám Škodaexportu patřila dodávka pro čínskou elektrárnu Šen-tchou, projekt Afsin-Elbistan v Turecku, rekonstrukce a modernizace elektrárny Ennore v Indii, elektrárny Ayoun Moussa v Egyptě či předexportní financování dodávky elektrárny do Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám