Hlavní obsah

Další ochrannou známku EU získá Karlovarský suchar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Karlovarský suchar se stane osmým českým výrobkem, který získá ochrannou známku Evropské unie. Proti celoevropské registraci tradičního pečiva ze západočeských lázní totiž nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky.

Článek

Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká pouze ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí. Její oficiální udělení by už teď mělo být jen formalitou.

Karlovarský suchar se v lázeňském městě a jeho okolí vyrábí stejným postupem už desítky let a spolu se známými kulatými oplatkami patří k nejslavnějším místním výrobkům.

O ochranu Evropské unie se uchází ještě další dvě desítky českých výrobků. V nejbližší době bude EK rozhodovat o tom, zda mezi oficiálně chráněné tradiční potravinářské a zemědělské produkty zařadí například nošovické kysané zelí, pardubický perník, třeboňského kapra nebo mariánskolázeňské oplatky.

Které české produkty získaly ochrannou známku EU

Budějovické pivo

Budějovický měšťanský var

Českobudějovické pivo

Štramberské uši

Pohořelický kapr

Žatecký chmel

Hořické trubičky

Karlovarský suchar

ČR je však již nyní s osmi registrovanými výrobky nejúspěšnější z nových členských zemí a co do počtu chráněných specialit předstihla například Belgii, Dánsko nebo Irsko. Mezi nejznámějšími produkty, které EU chrání, jsou například sýry feta či gorgonzola, parmská šunka, marcipán z německého Lübecku nebo balzamikový ocet z italské Modeny.

Reklama

Související články

Hořické trubičky bude zřejmě chránit EU

Oblíbená česká pochoutka Hořické trubičky, jež kdysi dobyla svět, nejspíš získá evropskou ochrannou známku. Vyplývá to z informací Evropské komise. Název...

Výběr článků

Načítám