Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká pouze ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí. Její oficiální udělení by už teď mělo být jen formalitou.

Karlovarský suchar se v lázeňském městě a jeho okolí vyrábí stejným postupem už desítky let a spolu se známými kulatými oplatkami patří k nejslavnějším místním výrobkům.

O ochranu Evropské unie se uchází ještě další dvě desítky českých výrobků. V nejbližší době bude EK rozhodovat o tom, zda mezi oficiálně chráněné tradiční potravinářské a zemědělské produkty zařadí například nošovické kysané zelí, pardubický perník, třeboňského kapra nebo mariánskolázeňské oplatky.

ČR je však již nyní s osmi registrovanými výrobky nejúspěšnější z nových členských zemí a co do počtu chráněných specialit předstihla například Belgii, Dánsko nebo Irsko. Mezi nejznámějšími produkty, které EU chrání, jsou například sýry feta či gorgonzola, parmská šunka, marcipán z německého Lübecku nebo balzamikový ocet z italské Modeny.