Hlavní obsah

Antimonopolní úřad prověří jízdné za korunu u Student Agency

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad chce zjistit, zda autobusová společnost Student Agency nezneužívá své dominance. Firma nabízí některé jízdenky do svých žlutých autobusů za podnákladové ceny, například i za korunu. Takové jednání může poškozovat trh.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Kvůli vlakové konkurenci se firma rozhodla prvním deseti cestujícím z každého autobusu na trase Ostrava-Praha a zpět zaručit jízdenku za jednu korunu. Běžná cena je přitom 290 Kč. "Na této trase zatím nedokážeme konkurovat vlakům," uvedl majitel firmy Radim Jančura.

Stejné podmínky platí u Student Agency i pro linku Brno-Ostrava a zpět. Od pondělka platí výhoda jen pro prvních pět zákazníků. Zvýhodněnou cenu firma nabízí také na trase z Karlových Varů do Prahy a zpět, sleva je ale v tomto případě dočasná, podotkl Jančura. Ve všech případech jsou ale linky ziskové, ujistil.

Podnákladové ceny podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martina Peciny škodí soutěži na trhu a mohou zlikvidovat konkurenci. Později, až bude mít daná firma monopol, může ceny znovu zvednout, a doplatí na to zákazníci, popsal Pecina jednu z metod zneužívání dominance.

Korunové jízdné není novinkou

Situaci související se Student Agency řešil ÚOHS již dříve. Počátkem dubna tohoto roku brněnský krajský soud potvrdil správnost dvoumiliónové pokuty, jíž úřad potrestal libereckého dopravce ČSAD za to, že  zablokoval liberecké nádraží právě autobusům Student Agency.

ČSAD měla na lince Liberec-Praha dlouho vedoucí postavení, poté mu však Student Agency začala konkurovat. Ta zablokování nádraží svým zákazníkům už tehdy kompenzovala jízdenkami za korunu.

V uvedeném případě se ÚOHS podnákladovými cenami nezabýval. Nyní už je ale Student Agency v jiném postavení, i když nejspíš na žádné z linek není dominantem, soudí Pecina.

Reklama

Výběr článků

Načítám