Hlavní obsah

Hygienici našli ve víc než půlce drůbežáren salmonelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V šesti z deseti drůbežáren v Česku byl zjištěn výskyt nebezpečné bakterie salmonela. Podle televize Prima to vyplývá z posledního průzkumu hygieniků. Výskyt bakterie podporují zejména špatné podmínky v drůbežárnách a nevhodné skladování a doprava vajec.

Článek

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je to varování a signál k tomu, aby byla přijata příslušná opatření. Salmonelózou ročně v Česku onemocní asi 30 tisíc lidí. Nyní je situace kritická na jižní Moravě, kde se výskyt onemocnění zvýšil o třetinu.

Česko již zahájilo od letošního ledna, tedy o rok dříve, než členským zemím ukládá Brusel, v chovech slepic produkujících konzumní vejce program potírání salmonel. Ze státního rozpočtu na něj má jít zhruba 40 miliónů korun. Jádrem opatření je očkování nosnic. Vedle toho se program zaměřuje na sledování přítomnosti salmonel v chovech, na sanitační a hygienická opatření a také na zajištění nezávadného krmiva a dodržování zásad správné chovatelské praxe. Pokračovat by měl i v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám