Hlavní obsah

Benzín zdražil za týden o 50 haléřů

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice nezadržitelně stoupají. Za poslední týden zdražil nejprodávanější Natural 95 o 54 haléřů na 29,50 Kč za litr. Nafta podle agentury CCS podražila o 19 haléřů na 27,75 Kč. Růst cen by se ale měl podle odborníků alespoň na několik týdnů zpomalit, o prázdninách očekávají ceny kolem 30 korun za litr Naturalu.

Článek

"V poslední době nastal na všech světových trzích růst cen, promítlo se to tak do zdražení pohonných hmot nejen u nás, ale i na Slovensku a v dalších zemích. Hlavním důvodem je dražší ropa, která se ještě před měsícem prodávala za cenu kolem 50 dolarů za barel a v současnosti je to 60 až 65 dolarů," řekl Právu Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

V poslední době ale podle něho došlo na světových trzích s ropou a benzínem ke stabilizaci a ceny u pump by se tak mohly na několik týdnů ustálit.

Nejvyšší ceny jsou na Karlovarsku

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory růst ceny Naturalu 95 ještě neskončil, protože ceny pohonných hmot odrážejí vývoj cen ropných produktů až s určitým zpožděním. Tempo růstu cen pohonných hmot ale podle Pikory výrazně zpomalí. "Za měsíc očekáváme průměrnou cenu litru Naturalu 95 zhruba o 40 haléřů vyšší než dnes," uvedl.

Nejdražší benzín se včera prodával v Karlovarském kraji, kde cena také nejvíce vzrostla, a to o 71 haléřů na 29,76 Kč za litr. Nejdražší naftu, za 28,09 Kč, kupovali řidiči v Praze. Nejlevnější benzín naopak tankovali motoristé na Vysočině, kde litr Naturalu 95 stál 29,20 Kč. Nejlacinější naftu bylo možné koupit v Olomouckém kraji, kde motoristé za litr platili 27,56 koruny.

Nejdražší Nizozemsko, nejlacinější Rusko

V Evropě se nejlevnější benzín prodává v Rusku, kde motoristé podle ČTK platí za litr 16,30 koruny. V této zemi je nejlevnější i nafta, která stojí asi 14,40 Kč. Nejdražší je Nizozemsko, kde za litr bezolovnatého benzínu řidiči platí 42 korun. Benzín s oktanovým číslem 95 je drahý i v Belgii, Dánsku, Norsku, Německu a ve Velké Británii. Ve všech těchto zemích se cena za litr pohybuje okolo 39 korun za litr. Levnější benzín než v ČR je v pobaltských státech, kde litr stojí okolo 26 korun. Nafta je nejdražší v Evropě ve Velké Británii, kde stojí litr 39,70 koruny, v Norsku a ve Švédsku řidiči za litr nafty platí okolo 37 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám