Hlavní obsah

ČR dostala od Evropské komise pokutu 350 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve středu dala České republice pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. ČR bude muset zaplatit téměř 12,3 milionu eur, tedy skoro 350 milinů korun. Pokutu dostalo celkem devět členských zemí EU.

Článek

Informaci Novinkám potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Česko si odneslo druhou nejvyšší, více peněz musí platit už jen Polsko.

Původně hrozila České republice pokuta ve výši až tři miliardy korun za nahromadění nezvykle vysokých zásob před vstupem do EU. Podle eurokomisařky Mariann Fischerové-Bölové se obchodníci zásobili různým zbožím od masa a obilí po česnek a jogurty, aby je po vstupu do EU prodali za vyšší ceny.

ČR se proti pokutě odvolá

Česká strana s rozhodnutím nesouhlasí a proti zaplacení pokuty se bude bránit. "Proti návrhu rozhodnutí Evropské komise se postavíme ve výboru Evropské komise, který bude záležitost ještě projednávat v polovině dubna. Pokud to bude nutné, budeme se bránit i soudní cestou," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Podle něj se neprokázalo, že by Česko způsobilo evropskému trhu nějakou újmu. Komise navíc nestanovila, co jsou nadlimitní zásoby, i když ji k tomu země vyzývaly.

Pokutu nedostalo jen Maďarsko

Z deseti států, které vstoupily do EU v roce 2004, se pokuta netýká pouze Maďarska, které žádné přebytečné zásoby nemá. Pokutované země mají na uhrazení sankce čtyři roky.

Zákaz hromadění zásob zemědělských produktů vyplýval členským státům ze smlouvy o přistoupení k EU.

Přehled pokut udělených Evropskou komisí  (v tisících eur)
Zeměpokuta
Polsko12 451
ČR12 288
Estonsko7 570
Slovensko4 614
Litva3 182
Slovinsko393
Malta288
Lotyšsko204
Kypr115

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám