Hlavní obsah

Zemědělci budou blokovat přechod kvůli dovozu masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemědělci v pondělí v 11 hodin na tři čtvrtě hodiny zablokují česko-rakouský hraniční přechod Dolní Dvořiště. Chtějí tak protestovat proti dovozu levného masa ze zahraničí.

Článek

"Očekáváme, že protestu se zúčastní asi 200 lidí," řekl Novinkám tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Prezident komory Jan Veleba však připustil, že zemědělci budou možná na hraničním přechodu pouze protestovat. "O formě protestu rozhodneme ve čtvrtek," uvedl Veleba. "Můj názor je takový, že jestliže začal dialog s obchodníky, a je vůle v něm pokračovat, tak že by to nemuselo být z naší strany natvrdo. Osobně si myslím, že to uděláme nějakým inteligentnějším způsobem," uvedl Veleba.

Komoře vadí, že obchodní řetězce stále častěji nakupují levnější maso v zahraničí. Právě proto si agrárníci zvolili hraniční přechod Dolní Dvořiště. Podle Veleby právě přes tuto celnici putuje do České republiky maso pro obchodní řetězec Interspar.

Zahraniční vepřové maso prodávají také obchody Ahold nebo Tesco. Podle Agrární komory kvůli dovozu čeští producenti masa ročně tratí téměř dvě a půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám