Hlavní obsah

Antimonopolní úřad snížil RWE pokutu, přesto je rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad snížil RWE pokutu 370 miliónů korun na 240 miliónů korun. Firma zneužila dominantní postavení na trhu. I přes snížení je to nejvyšší pokuta, jakou kdy úřad jedné firmě udělil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Transgas v letech 2004 až 2006 neumožnil konkurenčním regionálním distributorům uzavřít  smlouvy o koupi a prodeji plynu tak, aby mohly konkurovat distributorům patřícím pod RWE.

"RWE také odmítala dodávat zemní plyn jinam než do tzv. bilančních zón jednotlivých regionálních distributorů a tím blokovala a omezovala vznik konkurenčního prostředí," uvedl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Snížení o 130 miliónů

"Sankci jsme snížili kvůli tomu, že jsme nakonec neposuzovali delikt týkající se cen plynu v zásobnících. Ten bude šetřit Energetický regulační úřad," uvedl Pecina.

Další snížení pokuty si firma vymohla tím, že s antimonopolním úřadem spolupracovala při nápravě napadených smluv. "Vedení RWE odstranilo staré špatné smlouvy a nyní mohu říci, že všechny jejich smlouvy s největšími zákazníky jsou v souladu se soutěžním právem," podotkl Pecina.

Antimonopolní úřad původně vinil firmu ze tří deliktů - že zvýhodnila distributory, kteří jsou součástí holdingu RWE, že firmám zakázala prodávat zemní plyn na jiném území, než na jakém už působí, a že účtovala za uskladnění plynu stejnou cenu velkým odběratelům i domácnostem. "Přitom náklady pro jednotlivé kategorie zákazníků se liší," řekl již dříve Pecina. Právě tento poslední prohřešek nakonec úřad neposuzoval s tím, že mu to nepřísluší. 

Verdikt ÚOHS už posoudila Evropská komise, je pravomocný, a RWE Transgas tak musí pokutu zaplatit. Může se ale obrátit na soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám