Hlavní obsah

Ceny v únoru mírně vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inflace v únoru vzrostla proti lednu, kdy údaje poprvé vzešly z nového spotřebního koše, o 0,3 procenta. Meziroční růst cen v únoru činil 1,5 procenta. Podražily hlavně alkoholické nápoje a tabák, bydlení, rekreace a kultura. Ve čtvrtek to oznámil Český statistický úřad. Analytici přitom podobný vývoj očekávali.

Článek

"Pozvolný cenový nárůst jde napříč většinou segmentů, od března by se již neměl konat příznivý vliv klesajících cen benzínu a čeká nás další zdražování cigaret. Meziroční míra inflace by sa tak měla v první polovině roku dostat přes spodní hranici pásma sledovaného centrální bankou, tedy dvou procent," řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Meziroční inflaci ovlivnilo zrychlení tempa růstu cen alkoholických nápojů a tabáku, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o šest procent proti lednovým 3,1 procenta. Tempo růstu zrychlilo i v oddíle pošty a telekomunikace, a to kvůli meziměsíčnímu snížení cen veřejných telekomunikačních služeb v únoru 2006.

Ceny vodného se meziročně zvýšily o 6,4 procenta, stočné podražilo o šest procent, elektřina o 7,9 procenta a tuhá paliva o 16,7 procenta. Čisté nájemné v bytech s regulovaným nájemným stouplo o 8,3 procenta a v bytech s tržním nájemným o 1,1 procenta.

Druhý nejvyšší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Výrazný růst zaznamenaly brambory, a to o 103,1 procenta, dále plodové a ostatní zeleniny o 13,3 procenta a 6,4 procenta. Pekárenské výrobky a obiloviny podražily o 11,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám