Hlavní obsah

Rusko chce Slovensku zdražit plyn o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský státní monopol Gazprom chce asi o deset procent dodatečně zvýšit letošní ceny plynu pro společnost Slovenský plynárenský průmysl (SPP). Informoval o tom deník Pravda.

Článek

Rusové navrhli mimořádnou úpravu cen plynu ještě na konci loňského roku. "Ruská strana se snaží znovu otevřít otázku výše nákupních cen plynu. SPP chce dohodnout co nejlepší ceny pro zákazníky," sdělila mluvčí společnosti SPP Dana Kršáková.

Návrh údajně přišel po listopadové návštěvě slovenského ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka v Moskvě. Ministr ale po schůzce s činiteli ruské vlády možnost zdražení plynu nezmínil. V pondělí Jahnátek řekl, že vývoj cen bude záviset na jednání mezi SPP a Gazpromem.

V případě, že SPP nebude v jednáních úspěšný, zvýšení cen by se mohlo dotknout i ekonomiky. Ta přitom teď vykazuje rekordní tempo růstu, které se v závěru roku snížilo na stále vysokých 9,5 procenta, takže Slovensko si z celého středoevropského regionu vede zdaleka nejlépe.

Česku by dodávky zdražit neměly

Podle informací plynárenské společnosti RWE Transgas České republice podobné zvýšení cen nehrozí.

Dodávek do České republiky se diskuse ohledně zvýšení cen zemního plynu na Slovensku nijak nedotýká, řekl ČTK mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Odkázal přitom na smlouvu, kterou firma uzavřela s Gazpromem loni v prosinci pro období do roku 2035. Ta řeší cenovou otázku prostřednictvím cenového vzorce, který reaguje na aktuální posuvy na světových trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám