Hlavní obsah

EK: ČR má jedny z nejvyšších poplatků za bankovní karty

Právo, ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Podle Evropské komise (EK) jsou poplatky za bankovní karty v Česku až čtyřikrát vyšší než ve Finsku či Itálii. Lidé v Evropě podle Evropské komise platí příliš vysoké poplatky za užívání bankovních karet. Jedny z nejvyšších přitom platí obyvatelé ČR. Důvodem má být malá konkurence v rámci Evropské unie.

Článek

Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu Evropská komise uzavřela šetření vedené od června 2005. Podle komise existují mezi zeměmi velké rozdíly v poplatcích za užívání karet, vysoké jsou v ČR a Portugalsku. EK ale nenavrhla žádné dramatické kroky, například zrušení mezibankovních poplatků.

V některých zemích, například v ČR a Portugalsku, byly v roce 2004 poplatky obchodníků bankám třikrát až čtyřikrát větší, než ve státech s nízkými poplatky, tedy ve Finsku a Itálii. Velké rozdíly jsou i v mezibankovních poplatcích, které banka prodejce platí bance držitele karty za každou transakci. V Portugalsku jsou dvakrát vyšší než na Slovensku.

Podle EK je v mnoha státech bankovní trh velmi koncentrovaný, což umožňuje zavedeným bankám bránit ve vstupu na trh dalším hráčům a vybírat za karty vysoké poplatky.

V Polsku už poplatky zrušili

Komise ale nenavrhla zrušení poplatků, jak dříve naznačovala komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Ve středu však důrazně podpořila krok polské vlády, která mezibankovní poplatky zrušila.

Prezident evropských operací společnosti MasterCard Javier Perez ve středu ocenil, že poplatky nebudou zrušeny. Zdůraznil, že komise by se neměla zaměřovat na výši poplatků, ale na bariéry pro vstup na trh.

Komise odmítla tvrzení vydavatelů karet, že by snížení mezibankovních poplatků zvýšilo poplatky pro držitele karet. Šetření ukázalo, že v 20 zemích je vydávání karet ziskové i bez mezibankovních poplatků. Nejvyšší zisky z vydávání karet jsou v Portugalsku, Lotyšsku, Estonsku, ČR a Itálii.

Přes platební karty šly v EU v roce 2005 transakce za 1,35 biliónu eur. Banky při nich získaly na poplatcích 25 miliard eur.

Česko patří k zemím, kde se karty používají nejméně. V roce 2004 bylo v ČR na obyvatele 13 operací prostřednictvím karet. Nejvíce jich je v Dánsku (120), Finsku (112) a Švédsku (98). Nejméně jich je v Řecku (6), Slovensku a Polsku (5).

EK dále uvedla, že řada bank klade překážky přechodu zákazníků k jiným bankám, když vybírá poplatky za rušení běžných účtů. Rozšířené je i podmiňování nabídky bankovního produktu koupí jiného, třeba při půjčce si musí zákazník koupit u stejné banky i pojištění.

Reklama

Související články

Banky stále vybírají mnoho poplatků

Používat platební kartu je v současné době už nezbytností, většina lidí dostává peníze na účet a přístup k nim umožňuje právě karta. Náklady na její pořízení...

Výběr článků

Načítám