Hlavní obsah

Češi se bojí zhoršení ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Tři pětiny občanů ČR mají obavy z vývoje české ekonomiky. Na otázku, zda se hospodářská situace ČR zlepšuje, však zároveň zhruba stejná část lidí odpověděla, že ano. Většina dotázaných si myslí, že za pět let bude hospodářská situace stejná jako dnes. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Budoucího vývoje ekonomiky se obává 60 procent respondentů, zbývajících 40 procent naopak z ekonomického vývoje pocit nejistoty nemá. Pesimistických názorů ale oproti minulým letem ubylo. Důvěra občanů postupně roste již od roku 2003.

Starost z hospodářského vývoje mají především starší lidé, lidé s nižším vzděláním a lidé méně majetní a nezaměstnaní. Optimističtější jsou z politického hlediska voliči ODS, voliči ostatních stran jsou spíše skeptičtí. Největší obavy mají příznivci KSČM (80 procent z nich).

Názor, že naše hospodářská situace se zlepšuje, sdílí 59 procent respondentů. Opak si myslí dvě pětiny lidí. V roce 2005 bylo pozitivně smýšlejících 49 procent občanů, čili o 10 procent méně než nyní.

Každý čtvrtý si myslí, že se ekonomika do pěti let neposune

Dvě pětiny dotázaných míní, že hospodářská situace v ČR za pět let bude stejná jako dnes, 37 procent lidí se kloní k názoru, že bude lepší, 23 procent se obává opaku.

V hodnocení jsou optimističtější muži, lidé s vysokoškolským vzděláním a lidé mladší a majetní. Do budoucna shlíží s nadějí voliči ODS (58 procent), u zastánců KSČM je o zhoršení situace přesvědčeno 47 procent. Voliči ČSSD a Strany zelených si většinou myslí, že stav české ekonomiky se do pěti let nezmění.

Z výsledků průzkumu plyne, že 32 procent lidí má pocit, že se české hospodářství zlepšuje a že tomu tak bude i za pět let. Naopak 16 procent si myslí pravý opak.

Máte obavy nebo pocit nejistoty z ekonomického vývoje v blízké budoucnosti (v % podle stranických preferencí)?
Stranaanone
ODS4654
KSČM8020
ČSSD6040
KDU-ČSL6535
SZ5743
zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Související články

Podle EU ekonomika ČR příští rok zpomalí

Podle Evropské komise (EK) příští rok růst ekonomiky ČR mírně zpomalí, a to na 5,1 procenta. Pro letošek odhaduje EK šestiprocentní růst. Schodek veřejných...

Výběr článků

Načítám