Hlavní obsah

Energetici odstranili většinu poruch, ruší stavy nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože elektrárenské společnosti obnovily dodávku elektřiny takřka všem zákazníkům, bez proudu zůstává i nadále přibližně 15 000 odběratelů ČEZ a více než 5000 zákazníků E.ON. Společnosti ČEZ a E.ON již ale odvolaly na části území stavy nouze, které vyhlásily v pátek ráno.

Článek

ČEZ zrušil nouzový stav v celém Pardubickém a Moravskoslezském kraji, v kraji Vysočina na Havlíčkobrodsku, v Olomouckém kraji na Olomoucku, Šumpersku, Jesenicku a Přerovsku a ve Zlínském kraji na Vsetínsku.

Stav nouze podle něj platí v celém Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Středočeském a Královéhradeckém kraji. E.ON ponechal stav nouze v Jihočeském kraji. K 18:00 jej zrušil na území krajů Vysočina, Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký.

Nové potíže v sítích ČEZ

V síti ČEZ v noci z pátku na sobotu přibyly vlivem větru nové poruchy. Na některých místech ničí opravená vedení stromy nalomené v pátek a bez proudu se tak někde ocitají lidé, kteří už se dočkali obnovení dodávek. Téměř úplně by měly být poruchy odstraněny do neděle.

Výjimkou jsou odlehlé lesní a horské oblasti, kde může oprava trvat déle. "Velmi problémové jsou například lesnaté oblasti u Liberce," upřesnil Kříž. Například u Malé Skály a Českého Dubu spadlo několik kilometrů vedení. Částečně je poškozeno i okolí Kokořína na Mělnicku.

E.ON dodává náhradní agregáty

Na jihu Čech zůstávají bez dodávek elektřiny některé obce či osady okolo Čertovy stěny a Želnavy na Českokrumlovsku, Horská Kvilda a Buk na Prachaticku, kam ale E.ON dodá náhradní agregáty. Dále jde o jednotlivé obce a osady mezi Volary a Želnavou.

Na Českobudějovicku zůstává bez dodávek Pohorská Ves a okolí. Obce na Novohradsku budou mít údajně proud během dnešního večera, uvedl mluvčí. Následky vichřice v jižních Čechách budou odstraňovány minimálně celý následující týden.

Vítr způsobil jen ČEZ poruchy u 27 procent odběratelů, postiženo bylo kolem miliónu lidí v pásu od západu po východní část Česka. Větší poškození nezažil ČEZ ani při rozsáhlých povodních v minulých letech. Další statisíce osob se ocitly bez proudu u jiných firem, zejména klienti společnosti E.ON v jižních Čechách.

Reklama

Související články

Pojišťovny hlásí škody za stovky miliónů

Nebývale silný vítr, který od čtvrtka dělá škody na celém území republiky, způsobil klientům domácích pojišťoven tisícovky pojistných událostí za stovky...

Výběr článků

Načítám