Hlavní obsah

ČNB zlevnila převody v mezibankovním platebním styku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka od počátku roku snížila poplatky za využívání systému Certis, jehož prostřednictvím se v České republice provádějí veškeré převody v českých korunách mezi peněžními institucemi.

Článek

Centrální banka tak například snížila poplatky za transakce provedené v nočních a ranních hodinách, a to na 22 haléřů z 25 haléřů, respektive na 40 z 65 haléřů. Levnější poplatky jsou od ledna i v ostatních časových pásmech, kde i u těch nejdražších klesly na 100 z 200 korun.

Poplatky za využití systému Certis jsou odvozeny od počtu transakcí, které účastníci do systému předávají, a od času předání. Výše poplatku za položku během dne stoupá: použité poplatkové pásmo závisí na okamžiku, kdy banka plátce soubory s položkami do ČNB zašle.

Bankám, které předávají velké množství položek, poskytuje ČNB množstevní slevy, a to podle toho, jaký celkový počet transakcí banka k zúčtování zaslala během měsíce. Množstevní slevy má přibližně osm bank.

Centrální banka snížila poplatky díky menším provozním nákladům za systém. Ten totiž v loňském roce prošel modernizací. V předchozích letech banka již poplatky snižovala. Tehdy ovšem díky rostoucímu počtu transakcí a tím menším provozním nákladům.

Reklama

Související články

Banky stále šokují klienty svými poplatky

Banky v Česku si za některé své služby stále účtují poplatky, které ve většině zemí západního světa nejsou běžné, případně jsou tam významně nižší. Shodují...

Výběr článků

Načítám