Hlavní obsah

PRÁVO: ČOI loni zabavila padělky za tři čtvrtě miliardy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zabavila bezmála milión kusů padělaného zboží téměř za tři čtvrtě miliardy korun. Proti roku 2005 tak počet odhalených falzifikátů stoupl zhruba o třetinu. Právu to řekl ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný.

Článek

Mezi padělané zboží, které lze bez problému koupit ve stáncích českých tržnic, patří především oblečení, obuv a pirátsky vypálená cédéčka a DVD. Dají se ale sehnat i levné napodobeniny originálních značek hodinek, cigaret či alkoholu. Na trhu se objevuje i stále více padělků počítačových her. Celková hodnota zabavených falzifikátů se meziročně zvýšila asi o deset miliónů korun.

Nejvíce se na padělaném oblečení a obuvi objevují loga firem Adidas, Puma, Nike či Hugo Boss. Podle odborníků se dříve téměř všechny padělky, které parazitují na světoznámých značkách, dovážely hlavně z východní Asie a v Česku se jen došívala loga firem. Dnes se ale část falzifikátů vyrábí už i v černých dílnách přímo v ČR. Cédéčka a DVD se v ČR také nelegálně kopírují, hlavní dodavatelé pirátských kopií jsou však podle inspekce z Balkánu, zejména z Bulharska.

Problémy s padělky v tržnicích jsou podle Pěkného převážně v příhraničních oblastech západních a jižních Čech, kde drtivou část klientely stánkařů, až devadesát procent, tvoří turisté z Německa a Rakouska.

Porušení zákona odhalila třetina kontrol

Kontrolní akce v tržnicích neprovádějí inspektoři už tak masově jako dřív, ale vždy si vytipují konkrétní hříšníky z řad prodejců. Ti pak většinou nestihnou od stánku utéct. Inspektoři ČOI loni provedli přes 55 tisíc kontrol a zhruba při každé třetí odhalili porušení některého ze zákonů, jejichž dodržování spadá pod jejich dozor.

Kromě prodejců padělků je zaměstnávali například nepoctiví obchodníci, kteří špatně stanovovali zákazníkům cenu, například v restauracích, nebo prodávali zdraví nebezpečné či jinak vadné výrobky. Celkem inspektoři rozdali přes 12 tisíc blokových pokut v hodnotě téměř 11 miliónů korun. Dalších 30 miliónů museli prodejci zaplatit ve správním řízení.

Pozitivem je loňský pokles výskytu závadných pohonných hmot. Zatímco v roce 2005 neprošlo testy celkem asi 12,5 procenta kontrolovaných vzorků, loni nevyhovělo jen 4,5 procenta.

Kontroly provedené ČOI
200420052006
počet kontrol58 36157 38755 547
z toho se zjištěním závady (v %)29,434,334,4
výše blok. pokut (v mil. Kč)9,210,810,8
počet zabavených padělků968 408666 523997 612
hodnota padělků (v mil. Kč)943, 6733,2742,9
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Celý článek čtěte ve středečním Právu na straně 7.

Reklama

Výběr článků

Načítám