Hlavní obsah

ÚS: Většinoví akcionáři mohou dál vytěsňovat malé

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na neurčito odložil ve středu Ústavní soud jednání o možné protiústavnosti obchodního zákoníku, který povoluje vytěsnění akcionářů s menšinovými podíly. Většinoví vlastníci s 90 a více procenty akcií tak stále mohou přimět drobné majitele, aby jim akcie prodali.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

"Soud dostal v poslední chvíli obsáhlou argumentaci, kterou musel doručit všem účastníkům řízení. Nebyl tak dostatek času na to se s ní seznámit," řekl Právu mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil. Návrh na zrušení kontroverzních paragrafů podali představitelé pražského Městského soudu, se stejným návrhem se na Ústavní soud obrátila také skupina senátorů.

Novela obchodního zákoníku, která začala platit v roce 2005, umožnila držitelům většinových podílů vyplatit menšinové akcionáře, a to i proti jejich vůli. Cenu za akcii určuje znalec. Minoritní akcionáři si stěžují, že nabízená cena za akcie je nižší, než se pohybuje jejich hodnota na trhu.

Podle odborníků metodu přezdívanou squeeze-out uplatňují i ostatní země, na rozdíl od České republiky ale nemají majoritní akcionáři možnost si sami zvolit znalce, který akcie ocení. "Menšinoví akcionáři musí akceptovat cenu, navrženou většinovým vlastníkem. K této transakci přistupuje většina firem, zbaví se tak například těch, kteří by mohli dělat problémy při valných hromadách nebo je zdržovat," řekl Právu analytik brokerské firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám