Hlavní obsah

ČEZ padal k hranici 900 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pád akcií ČEZ se nepodařilo zastavit ani v úterý. "ČEZ je v nemilosti investorů," uvedli analytici společnosti Fio. Akcie ČEZ v úterý propadly o 3,03 procenta na 900,40 Kč, nejvíce ve SPAD. Index PX klesl o 0,10 procenta na 1589,3 bodu.

Článek

Nejlépe na tom byly akcie peněžních ústavů. Komerční banka posílila o 1,79 procenta na 3240 Kč, Erste Bank o 0,62 procenta na 1622 Kč. CME (CETV) zpevnila o1,46 procenta na 1529 Kč.

Burzy v Budapešti a Varšavě znovu oslabily, velký propad zaznamenal ruský akciový trh po zastavení exportu ropy. Západoevropské akcie poprvé po pěti dnech udržely vyšší přírůstky. Důvodem byl optimismus na trzích, který hodnotil vliv klesající ceny ropy. Podle ekonomů to přinese úlevu výrobcům, dopravcům a dalším firmám, nejvíce však zřejmě chemickým podnikům. Německý gigant BASF posílil o 1,9 procenta, nizozemský DSM o dvě procenta.

Lepší nákupní doporučení od analytiků ABN Amro pomohlo akciím francouzského výrobce stavebních hmot k růstu o 5,7 procent. Z podobných důvodů posílil také France Télécom, a to o 2,6 procenta.

Dolar poněkud ztrácel své pozice a tak opět stoupala cena zlata. To bylo příznivé pro některé důlní firmy, BHP Billiton zpevnil o dvě procenta. Dařilo se také švýcarskému výrobci zubních implantátů Nobel Biocare, jeho akcie zvýšily kurz o 5,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám