Hlavní obsah

Unie schválila novou chemickou politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK/PRAHA

Poslanci Evropské unie ve středu ve Štrasburku schválili novou směrnici o regulaci chemických látek REACH. Nové zákony nahradí 45 současných předpisů a budou znamenat převratné změny pro chemický průmysl. Směrnice začne platit 1. června 2007.

Článek

REACH má za cíl shromáždit všechny dostupné informace o zhruba 30 000 chemických látek, které jsou na evropském trhu. Kompletní databáze by se měla utvořit během následujících 11 let. Pro chemický průmysl to však znamená řadu povinností, byť současná podoba směrnice je výrazně mírnější, než požadovaly ekologické organizace.

Hodnocení chemických látek dává úřadům do ruky nástroj, aby zaregistrované látky důkladněji zkontrolovaly a vyžádaly si další doplňující informace. Nejvíce nebezpečné chemikálie, kterých je na trhu asi 1500, budou muset být schváleny Evropskou agenturou pro chemikálie (ECA) se sídlem v Helsinkách. Chemické podniky navíc budou muset informovat zákazníky i zaměstnance o případném riziku spojeném s užíváním nebezpečných látek.

S novou legislativou je ale spojena řada problémů. Ekologové neuspěli se svým požadavkem upřít právo na výrobu látkám označeným za nebezpečné, pokud za ně existuje vhodná náhrada. Zástupci chemického průmyslu si zase stěžují, že REACH jim přinese obrovské administrativní náklady a připraví o práci tisíce lidí.

Greenpeace kritizuje ČR a další země

Česko spolu s Německem, Polskem, Irskem a Velkou Británií zabránilo dostatečné účinnosti nové evropské směrnice o regulaci chemických látek. Český postoj byl formulován na základě jednostranných podkladů, řekl ve středu vedoucí toxické kampaně Greenpeace v ČR Jan Freidinger.

Ministerstvo životního prostředí podle Freidingera zaplatilo studii o negativních dopadech REACH na chemický průmysl a peníze na studii o přínosech dokumentu veřejnému zdraví a životnímu prostředí mu už "nezbyly". "Chemici prostě přišli za ministrem životního prostředí minulé vlády Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL) a peníze dostali," dodal.

"Nezaznamenali jsme, že by během dlouhodobého bruselského jednání zaznívalo z české strany cokoliv jiného než neodůvodněné obavy z dopadů REACH na chemický průmysl," uvedl Freidinger. Ještě více frustrující podle něj je, že pozici Česka převážně vytvářel náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha, zástupce instituce, která má ochranu přírody v popisu práce.

REACH

:: Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (registrace, vyhodnocování a schvalování chemikálií) - směrnice sjednocující pravidla pro chemický průmysl v Evropské unii, které v současné době tvoří více než 40 různých předpisů.

:: Podle tvůrců má omezit či zcela vyloučit negativní dopady chemických látek na lidské zdraví. Evropská komise odhaduje, že díky REACH státy na zdravotním pojištění ušetří během příštích 30 let až 50 miliard eur.

:: Náklady chemických podniků v EU na uplatnění REACH se vyšplhají během příštích 11 let až na 2,3 miliardy eur (65 miliard Kč), náklady dalších sektorů (automobilky, oděvní firmy, výrobci elektroniky)se odhadují až na šest miliard eur.

:: V Česku zástupci chemického průmyslu odhadují náklady až na 14 miliard korun, s tím, že o práci přijde od 2000 do 15 000 lidí.

:: Ekologickým organizacím vadí současná podoba směrnice. Kvůli odporu některých členských států a silné chemické lobby se nepodařilo prosadit například princip odpovědnosti výrobců za chemické látky. Chemičky rovněž do směrnice prosadily, aby výrobci nebo dovozci nemuseli poskytovat informace k látkám, jejichž dovezené množství nepřekročí ročně deset tun. To se týká asi 60 procent látek. Úspěchem je podle nich naopak povinné nahrazování látek, jež se pomalu rozkládají v přírodě a hromadí v živých organismech.

:: Evropský chemický průmysl je vůbec největší na světě. Až za EU se nachází Asie a Spojené státy. Největším evropským chemickým výrobcem je Německo, které je sídlem koncernů BASF a Bayer.

Greenpeace připouštějí, že evropská chemická politika sice zlepšuje dosavadní zcela nedostatečný způsob nakládání s chemikáliemi, reforma ale podle nich zůstala na půl cesty. Mnoho nebezpečných chemikálií bude proto dál ohrožovat zdraví lidí a životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám