Hlavní obsah

Nová emise burze prospěla

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční příchod nové emise akcií ECM na pražskou burzu vyvolal euforii, zájem o české akcie se značně zvýšil. Objem obchodů ve SPAD dosáhl 3,5 miliardy korun, z toho sama ECM zaznamenala miliardu.

Článek

Po slavnostním zazvonění na zvon IPO se poptávka po nové emisi zvyšovala a akcie ECM během dopoledne značně zpevnily. Pak se jejich kurz stabilizoval na úrovni 1493 Kč, v závěru po výběru části zisků titul uzavřel na 1471 Kč s přírůstkem 11,6 procenta. Rival Orco oslabil o 1,02 procenta na 2808 Kč.

Velký přírůstek kurzu zaznamenala také Zentiva, a to o 2,34 procenta na 1270 Kč, Philip Morris posílil o 1,79 procenta na 11 451 Kč. Výrobci cigaret zřejmě pomohla akviziční vlna v západní Evropě. ČEZ zpevnil o 1,38 procenta na 977,80 Kč. Index PX vzrostl o 0,89 procenta na 1614,1 bodu, což je nový rekord.

Evropským akciím se ve čtvrtek dařilo. Evropská centrální banka zvýšila sice podle předpokladu úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta, ale její šéf Trichet další zvýšení očekávané již v únoru příštího roku nanaznačil. To dalo trhům příznivý impuls.

Růstu na burzách pomohly také nově ohlášené akvizice. Akcie britské cigaretové firmy Gallaher vyskočily až 20 procent po odhalení příznivé nabídky na převzetí od společnosti Japan Tabacco. Na této vlně se svezli i další rivalové, francouzsko-španělská Altadis posílila o šest procent, britská Imperial Tobacco o 7 procenta a American Tobacco o tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám