Hlavní obsah

Výrobce lokátoru Věra koupil americký Rannoch

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Pardubickou společnost ERA, výrobce vojenského pasivního lokátoru Věra, koupila americká společnost Rannoch Corporation. O převzetí pardubické firmy informuje americký výrobce letecké techniky se sídlem ve Virginii na svých webových stránkách.

Článek

"Možná že Rannoch hraje v USA v oboru druhou ligu, ale v každém případě má velmi úzké vztahy s NASA, určitě má vliv a podíl na modernizaci lokace námořního letectva v USA i v Kanadě, svoje technologie úspěšně přenáší i do civilní sféry," řekl Právu nezávislý konzultant letecké bezpečnosti Alex Brazda, který už 12 let pracuje v oboru, většinou v USA.

Rannoch jako datum spojení s českým výrobcem uvádí na svých webových stránkách 30. říjen. Pro většinu oslovených odborníků v oboru letecké lokace byla fúze překvapením. Vesměs to ale hodnotí jako krok pozitivní.

Společnost ERA unikátní vojenský lokátor, který prostřednictvím vyhodnocení mnoha údajů dokáže přesně zaměřit až dvě stovky letících cílů zároveň, údajně včetně amerických neviditelných bombardérů Stealth, zkoušela v posledních letech prodat do řady zemí mimo NATO, v žádném případě však nedostala od české vlády vývozní povolení.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO má zájem o radar Věra

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld doporučil USA a členským zemím NATO zařadit do výzbroje unikátní český radiolokátor Věra, který je schopen odhalit...

Výběr článků

Načítám