Hlavní obsah

Podle EU ekonomika ČR příští rok zpomalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Podle Evropské komise (EK) příští rok růst ekonomiky ČR mírně zpomalí, a to na 5,1 procenta. Pro letošek odhaduje EK šestiprocentní růst. Schodek veřejných financí, který je klíčový pro přijetí eura, by měl v letošním roce dosáhnout 3,5 procenta HDP.

Článek

Česká národní banka (ČNB) odhaduje pro letošní rok také schodek veřejných financí 3,5 procenta HDP. [celá zpráva]

EK je ale pro příští roky optimističtější. Předpovídá pro rok 2007 jen mírný růst deficitu na 3,6 procenta HDP (ČNB čtyři procenta) a pokles na 3,2 procenta HDP v roce 2008. I tak je ale zřejmé, že ČR velmi pravděpodobně nesplní cíl poklesu schodkového hospodaření pod tři procenta v roce 2008.

V EU je v současnosti pouze pět zemí z celkových 25, které překračují deficit tři procenta HDP. Spolu s ČR je to ještě Itálie, Portugalsko, Maďarsko a Slovensko. Komise již jednou ale varovala, že vývoj veřejných financí v Česku patří k nejrizikovějším v Evropě. Východním sousedům České republiky se však podaří pod hranici tří procent dostat v roce 2008, Čechům nikoli.

Odhad růstu ekonomiky podle EK
rokrůst HDP v %
20066
20075,1
20084,7

Brusel je ve většině ukazatelů optimističtější než české ministerstvo financí a ČNB. Zejména u deficitu veřejných financí. Zatímco čeští finančníci varují, před jeho rapidním růstem EU zůstává poměrně v klidu. "Deficit zůstane pro rok 2007 v podstatě stejný. Bereme v potaz schválený nárůst sociálních výdajů před letošními parlamentními volbami a růst nepřímého zdanění včetně spotřebních daní," uvedla EK v prognóze.

Schodek veřejných financí podle EK
rokschodek v % HDP
20063,5
20073,6
20083,2

Podobně optimistická je komise i u hospodářského růstu. Zatímco na jaře odhadovala pro letošek zmírnění růstu HDP na 5,3 procenta a pro příští rok až na 4,7 procenta, tentokrát svůj odhad upravila výrazně "nahoru". Příčinou solidního růstu i v dalších letech bude údajně udržení přílivu přímých zahraničních investic spolu s růstem spotřeby domácností. "Příspěvek (přebytkového) zahraničního obchodu k růstu HDP se ale bude postupně snižovat," dodala komise.

Vývoj nezaměstnanosti podle EK
roknezaměstnanost v %
20067,4
20077,1
20086,9

Ze slušného tempa růstu ekonomiky by měl vytěžit i pracovní trh a dá se očekávat další pokles nezaměstnanosti. V roce 2008 by dokonce nezaměstnanost měla klesnout na 6,9 procenta. Pozitivně budou podle Bruselu působit i zákony, které začnou platit v roce 2007 a jež mají obyvatele více motivovat k hledání práce. "Míra nezaměstnanosti už je pod průměrem Evropské unie a měla by ještě dále klesat, i když pomaleji," doplnila EK.

Vývoj inflace podle EK
rokinflace v %
20062,5
20072,7
20082,9

Podle ministerstva financí by letos měl HDP vzrůst o šest procent. V roce 2007 by pak měla česká ekonomika růst o 4,9 procenta. [celá zpráva]

Maastrichtská kritéria pro přijetí eura:

1) Veřejný dluh nemá převýšit 60 procent HDP

2) Inflace nemá být výše než 1,5 procentního bodu nad průměrem tří zemí EU s nejnižší inflací

3) Dlouhodobé úrokové sazby by neměly být výše než dvě procenta nad průměrem tří zemí EU s nejnižšími úrokovými sazbami

4) Deficit veřejných rozpočtů nemá ročně přesahovat tři procenta

5) Dvouleté členství v Evropském mechanismu směnných kurzů ERM-2 před přijetím eura

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám