Hlavní obsah

Klíčovou volební kampaň ČSSD povede Zemanův exministr Březina

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Špičky soc. dem. řeší v posledních týdnech vážný problém. Lidový dům se totiž vylidnil. Potýká se s nedostatkem odborníků, kteří by byli schopni zajišťovat chod strany poté, co značná část jich přešla do aparátu ministrů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina na archivním snímku

Článek

Jde přitom jak o přípravu koncepčních materiálů, tak o předvolební kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami. V nich půjde Sobotkově straně o hodně. I když v Senátu soc. dem. jen těžko obhájí 23 křesel, běží o to, aby alespoň se ctí obstála v souboji s Babišovým hnutím ANO. Alespoň takový cíl si partajní vedení vytklo.

A právě v tom by se měl stát klíčovou osobou někdejší nejmladší český ministr v Zemanově vládě, nyní pražský zastupitel a místopředseda pražské organizace Karel Březina (42). Jeho si vybral podle informací Práva stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka jako volebního manažera.

Vzal to až napodruhé

Svým kolegům to Sobotka oznámil v úterý při pravidelné schůzce s členy vedení, ministry a zástupci krajů ve vládní Kramářově vile s tím, že nominaci Březiny bude další úterý schvalovat předsednictvo strany.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ omezil se Březina na strohé konstatování po dotazu Práva, zda může svoji nominaci potvrdit.

Březina dostal podle informací Práva stejnou nabídku už v minulosti, avšak odmítl ji. Tentokrát ji prý ale přijal. Vlivní členové strany se přitom shodují, že někdejší vládní benjamínek nemá co ztratit. Spíše naopak. A spolu s ním případně i Sobotka. Ten si iluze o výsledku nedělá, za úspěch by považoval, jak už dříve řekl Právu, zisk aspoň třetiny z 27 senátních volebních obvodů.

Březina je chytrým tahem Sobotky
člen vedení ČSSD

Funkce volebního manažera nepatří mezi ty, o které by se straníci rvali, protože v případě volebního debaklu na něj padne veškerá vina. To se stalo např. ministru vnitra, místopředsedovi strany Milanu Chovancovi, kterému velká část členské základny klade za vinu špatný výsledek v loňských sněmovních volbách, které sice ČSSD vyhrála, ale jen těsně před babišovci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec (vpravo) na tiskové konferenci

Fakt, že se nakonec i po své účasti na tzv. lánském puči stal členem vlády, přičítají členové tomu, že Sobotka si ambiciózního Chovance tímto angažmá zavázal. Byť třeba jen dočasně.

Stejná pozice manažera volební kampaně vynesla mezi špičky předsedu Sněmovny Jana Hamáčka. Ten úspěšně vedl senátní kampaň v roce 2010.

„Březina je chytrým tahem Sobotky,“ řekl Právu jeden z členů stranického vedení, který si nepřál být jmenován. Připomněl, že pražský komunální politik patří mezi stoupence předsedy strany, ale dokáže komunikovat i se Sobotkovými odpůrci.

Má dobré vztahy i se Zemanem

Navíc má dobré vztahy s prezidentem Zemanem. I proto prý nikdo proti jeho budoucímu partajnímu angažmá neprotestuje.

Sám Březina přiznává, že je se Sobotkou pojí osobní přátelství. To se projevilo právě v době lánského puče, kde stanul vedle předsedy při jedné z demonstrací na jeho podporu před Pražským hradem. A nic na jejich vztazích údajně nezměnil ani fakt, že Březina v prezidentské volbě otevřeně podporoval svého někdejšího šéfa Zemana.

Jediným problémem budoucího volebního manažera může být podle některých členů soc. dem. jeho několikaleté soudní tahanice, které prozatím skončily letos v dubnu nepravomocným odsouzením za podvod, kdy Březina zamlčel na valné hromadě pražského Dopravního podniku, že se firma Porcela Plus, v jejíž dozorčí radě byl, dostala do konkurzu. [celá zpráva]

Kvůli tomu mu zanikla funkce předsedy dozorčí rady Dopravního podniku a na mzdě a odměnách tak údajně neoprávněně inkasoval téměř 290 tisíc korun.

Březina opakovaně hovoří o své nevině. Za pravdu mu daly soudy, které nejprve stíhání politika zastavily a pak jej třikrát obžaloby zprostily. Tato rozhodnutí ale zrušil pražský městský soud, na jehož základě vynesl v dubnu obvodní soud pro Prahu 9 zmíněný nepravomocný rozsudek.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Do dozorčí rady Dopravního podniku se vrátil loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám