Hlavní obsah

Exministr Březina dostal za údajný podvod podmínku

Právo, Jiří Hardoš

Bývalý ministr a současný pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) dostal ve čtvrtek od Obvodního soudu pro Prahu 9 nepravomocně roční podmíněný trest s patnáctiměsíčním odkladem za podvod na pražském dopravním podniku (DPP). Právu to sdělila soudkyně Kateřina Radkovská.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Březina u soudu

Článek

Státní zástupkyně se podle ní vzdala práva na odvolání a obhájci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Vzhledem k tomu, že Březina od počátku obvinění odmítá, lze předpokládat, že se odvolá.

Čtvrteční rozsudek je již pátým prvoinstančním rozhodnutím. Soud v minulosti nejprve stíhání politika zastavil a pak jej třikrát obžaloby zprostil. Všechna tato rozhodnutí však zrušil Městský soud v Praze. Odsuzující verdikt tak lze označit za průlom v kauze.

Svým jednáním naplnil všechny znaky skutkové podstaty přečinu podvodu.
Kateřina Radkovská, soudkyně

„Nezbylo mi, než se podřídit závaznému právnímu názoru odvolacího soudu, dle kterého obžalovaný naplnil svým jednáním všechny znaky skutkové podstaty přečinu podvodu,“ vysvětlila Radkovská.

Březina podle obžaloby valné hromadě DPP zamlčel, že se firma Porcela Plus, v jejíž dozorčí radě byl, v prosinci 2008 dostala do konkurzu. Kvůli tomu mu prý v březnu 2009 zanikla funkce předsedy dozorčí rady DPP a na mzdě a odměnách tak do srpna 2011 neoprávněně inkasoval téměř 290 tisíc korun. Do dozorčí rady dopravního podniku se Březina vrátil loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám