Hlavní obsah

Zvýšení pravomocí Vojtěcha se nekoná. ČSSD na to chce jít jinudy

Novinky, Renáta Bohuslavová

Rozšíření pravomocí ministra zdravotnictví na základě změny zákona o ochraně veřejného zdraví vláda v pondělí neprojednala. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že by to znamenalo rozpor s Ústavou. Zdůvodnil tím, proč sociálně-demokratičtí ministři změnu na pondělním jednání kabinetu nepodpořili.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Jediná cesta, jak to řešit v souladu s Ústavou, je novelizovat ústavní zákon o bezpečnosti, a od něj odvodit pravomoci pro vládu v podobných situacích,” napsal Novinkám Hamáček.

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Koronavirus

„Z pohledu ministerstva vnitra a ČSSD by bylo velké riziko případných sporů u Ústavního soudu,” dodal.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Změnu zákona od počátku prosazovalo především ministerstvo zdravotnictví a jeho odborný tým epidemiologů. Rozšíření kompetencí by fakticky znamenalo možnost většího zásahu ministra i v době, kdy země nebude v nouzovém stavu.

Ministr by nově mohl například zakázat hromadné akce, omezit veřejnou dopravu či znovu zavřít obchody. A to kdykoli v budoucnu i v případě, že koronavirová pandemie pomine.

Příběh jedné tiskovky aneb Proč v tom nechali Vojtěcha vykoupat

Domácí

Vláda se netají tím, že změny chtěla udělat především proto, aby mohla pokračovat s restrikcemi i po 17. květnu, kdy nouzový stav končí.

Nouzový stav skončí 17. května, stvrdila vláda

Domácí

Změnu zákona od počátku kritizovali nejen opoziční politici, ale k rozšiřování pravomocí jednoho člena vlády byli skeptičtí i ústavní právníci. Podle některých odborníků na právo by došlo k vykostění krizového zákona, kterým by se země měla v době nouzového stavu řídit.

Hrozí nárůst moci ministra zdravotnictví a vyprázdnění krizového zákona, varují ústavní právníci

Domácí

Stejným směrem mířil i nedávný verdikt pražského městského soudu, který rozhodl, že vládou přijatá usnesení se v době nouzového stavu nemohou řídit zákonem o ochraně veřejného zdraví, ale tím krizovým, což vláda původně obešla. Soud konstatoval, že vládní postu je nezákonný.

Reklama

Výběr článků

Načítám