Hlavní obsah

Zvony, které odletěly do Říma, nahradili na vesnicích hrkači

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popovice

Na Zelený čtvrtek odletěly zvony do Říma, aby umlkly až do Bílé soboty, praví velikonoční tradice. Právě v této době zvonění nahradili mládenci s hrkači, řehtačkami, klepadly nebo třeba dřevěnými zvony s dřevěným srdcem. Prastarý zvyk se udržel na mnoha místech v zemi a dokonce jej někde ani nevytlačila blízká přítomnost velkého města.

Tradice hrkání v Popovicích u RajhraduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Tak je tomu už po řadu desetiletí i v Popovicích u Rajhradu. Z kdysi malé obce, která je vlakem od hlavního nádraží v centru Brna vzdálená jen něco málo přes 10 minut jízdy, se pro její klid a zároveň výhodnou polohu časem stalo vyhledávané sídlo. Hrkání zde však stále přežívá.

Letos se na svižnou obchůzku obcí vydává vždy po krátké modlitbě u místní kapličky osm školou povinných mládenců.

Začali už ve čtvrtek v poledne. V pátek, kdy se hrká podle tradice čtyřikrát, je čekalo vstávání už v šest hodin ráno a stejně tak tomu bude i v sobotu. Skončí v sobotu v poledne, načež se vydají dům od domu, aby za svoji službu dostali „výplatu“.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Společná modlitba chlapců u kapličky.

Hrkání má stále stejná pravidla, mezi které patří třeba deníček docházky v rukou „prvního prána“, tedy nejstaršího z hrkačů.

K hrkání patří i pokuty, kdy se za „uhrknutí či malého nebo velkého pštrosa,“ tedy rachot trakaře v místech, kde se hrkání mezi domy přerušuje, platí 15 nebo 30 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám