Hlavní obsah

Zvolit si v Česku konkrétní vakcínu nejde. Cestou je výběr očkovacího místa

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku si oproti některým jiným zemím nemohou lidé po příchodu do očkovacího centra vybrat, jakou vakcínou proti koronaviru se nechají naočkovat. Někteří tak mohou být překvapeni, že dostanou vakcínu, kterou si nepřejí. Ačkoliv výběr oficiálně možný není, lidé si mohou zvolit očkovací místo podle toho, která vakcína se tam aplikuje. Pokud například někdo nesouzní s AstraZenekou, očkování u praktika nebude ta pravá cesta.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

V Česku se v drtivé většině očkuje vakcínou od společností Pfizer/BioNTech. Kromě ní jsou schválené také Moderna, AstraZeneca a látka od firmy Johnson and Johnson. Poslední jmenovaná je jednodávková, zbytek dvoudávkový.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Někteří lidé mohou mít s některou ze zmíněných vakcín subjektivní problém, ať už kvůli nižší deklarované účinnosti, či zprávám, které se o té či oné vakcíně objevují v médiích.

K očkování se již v Česku registrovala více než polovina lidí

Domácí

Jmenovat můžeme například vakcínu od AstraZeneky, která se v Česku v drtivé většině očkuje u praktických lékařů.

V minulosti se objevila řada případů, kdy lidé volali do ordinací s tím, že zmíněnou vakcínu nechtějí nebo z ní mají obavy. Jaké jsou ale možnosti, když si v tuzemsku vakcínu vybrat oficiálně nemůžete?

V takovém případě zbývá fakticky jediná možnost, sám si vybrat očkovací místo, kde vybranou vakcínu mají a k vakcinaci se registrovat tam.

Očkovací centra či místa v nemocnicích v drtivé většině očkují Pfizerem či Modernou. Naopak u praktických lékařů je velká šance, že oxfordskou vakcínu dostanete.

Zástupce EMA: Vakcína AstraZeneca by se neměla dávat ani lidem starším 60 let

Koronavirus

„Pokud mám nějaké obavy, měla bych je primárně konzultovat se svým praktickým lékařem. Ten mi to objektivně vysvětlí, dá mi informace o té vakcíně. Riziko trombózy je nízké, prakticky minimální. Praktický lékař toho pacienta zná a může s ním tak probrat, zda je pro něj tato vakcína vhodná,” sdělila Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Zároveň upozornila, že pokud již někdo dostal první dávku AstraZeneky, musí očkování dokončit stejnou látkou. Vakcínu po započetí procesu není možné změnit.

Anketa

Podle čeho především jste vybírali očkovací místo?
Podle vzdálenosti
19,5 %
Podle toho, kde bylo možné mít dřívější termín
21,7 %
Podle typu používané vakcíny
58,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5474 čtenářů.

Reklama

Související články

Studie: Kombinace vakcín zabírá víc

Lidé, kteří se nechají naočkovat nejprve jednou dávkou vakcíny AstraZeneca a poté jednou dávkou preparátu Pfizer/BioNTech, vykazují silnější imunitní reakci...

Výběr článků

Načítám