Hlavní obsah

Zvířata v cirkusech zůstanou. Pro zákaz jenom TOP 09

Právo, Karolina Brodníčková

Ochránci zvířat bojující za zákaz drezury divokých zvířat v cirkusech svou bitvu podle všeho prohráli. Do Sněmovny doputoval vládní návrh zákona proti týrání zvířat, který sice zakazuje vystupování nově narozených slonů, zachovává ho však u šelem. Chuť zpřísnit normu nemá ani opozice. Pro je zatím pouze TOP 09, zatímco Piráti, ODS a SPD nechtějí omezovat podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Divoká zvířata nesmějí vystupovat v cirkusech v 15 státech Evropy, nově se pro tento krok rozhodlo také Slovensko. Tam bude platit zákaz takřka všech zvířat od září, a to vyhláškou ministerstva zemědělství. Nařízení se vztahuje na kočkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty, medvědy a další zvířata. Netýká se jen psů, koček a domácích fretek.

Brno ani Znojmo cirkusy nechce

K zákazu cirkusů s drezurou na svých pozemcích přistoupilo město Znojmo, nyní o tom uvažuje i táborská radnice. Brněnský magistrát se na toto téma zeptal svých občanů, zapojilo se však pouze 1919 občanů. Nesouhlas s pronájmem městských pozemků pro cirkusy se zvířaty vyslovilo 1517 občanů, proti tomu 402 by cirkusům vystupování umožnili.

Už dnes přitom platí zákaz drezury opic, nosorožců, hrochů nebo žiraf, a to už od roku 2004. Vládní návrh zákona se chystá zpřísnit TOP 09. Její poslankyně Markéta Pekarová Adamová Právu sdělila, že cílem strany je vystupování divokých zvířat v cirkusech zrušit úplně. Ve svém radikálním postoji však TOP 09 se sedmi poslanci zůstává ve Sněmovně takřka osamocena.

Téma se stalo předmětem debaty i na internetovém fóru pirátů, a to už v loňském roce. V anketě zvítězil názor drezuru zvířat nezakazovat. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek s výsledkem ankety souzní.

„Můj osobní názor je, že životní podmínky zvířat v cirkusech by se měly zlepšit, na druhé straně zákaz tygrů v cirkusech považuji čistě za ideologickou snahu a jako svobodomyslný člověk nechci pořád někomu něco zakazovat,“ napsal Právu.

Ponechat divoké šelmy a lidoopy v cirkusech chce i SPD, podle které je to tradice. Hlasy proti omezování podnikání se ozývají i v ODS.

Ochráncům zvířat vadí zejména podmínky, v nichž jsou zvířata chována. Oldřich Tomášek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd pro organizaci Svoboda zvířat uvedl, že v cirkusech postrádá jakýkoliv výchovný efekt, který by držení zvířat ospravedlňoval.

„V době, kdy zoologické zahrady zvětšují výběhy a snaží se je maximálně přizpůsobit životním nárokům chovaných zvířat, je ostudné, že stále tolerujeme cirkusy, kde jsou zvířata držena na minimálním prostoru a jsou stresována neustálými transporty z místa na místo,“ řekl.

Proti tomu jednatel Národního cirkusu Jo-Joo Patrik Joo Právu řekl, že výtky ochranářů zvířat jsou mimo. Majitelé cirkusů svá zvířata prý milují a starají se o ně lépe než v leckterých zoologických zahradách.

„Takovou drezuru, kterou bylo možné vidět před 40 lety, už žádný cirkus nepoužívá. Odpůrci cirkusů argumentují věcmi, které jsou dávno zakázané. Že tygr skáče přes ohnivý kruh? Vždyť to je zakázané už dvacet let! Nebo se argumentuje videy, která pocházejí z Asie. Co my s ní máme společného? Je to jen politická hra,“ řekl Právu Joo.

Zdůraznil, že například jeho cirkus chová zvířata už několik generací, v zajetí se tedy už rodí a jsou na jiný způsob života zvyklá. „Evropské země, které v podstatě cirkusy zakázaly, nikdy své vlastní cirkusy ani neměly. Naopak v Česku máme asi 30 cirkusů, v Německu je jich dokonce 360,“ dodal Joo.

Zdůraznil, že kontroly u něj nikdy žádná pochybení nenalezly. Odpůrce zve, aby se přišli podívat, jak zvířata chová.

Reklama

Výběr článků

Načítám