Hlavní obsah

Zrušení sankcí proti Rusku není na pořadu dne, tvrdí Zaorálek

Ve vývoji na východě Ukrajiny není podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vidět pozitivní posun, a není proto na pořadu dne měnit postoj Evropské unie k Rusku a sankcím, jež na něj EU uvalila. Zaorálek to v pondělí uvedl před jednáním šéfů unijní diplomacie v Bruselu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Neočekávám, že by docházelo k nějakým změnám naší pozice," poznamenal český ministr. Pro diskusi připravila Evropská diplomatická služba čtyřstránkový materiál, podle kterého by cílem každého rozhodnutí o podobě vztahů s Ruskem měla být snaha posílit evropské možnosti při prosazování vlastních zájmů.

Za první takový zájem je přitom v dokumentu, který unikl do médií, označováno dosažení míru v sousedství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Další kroky nebudou znamenat návrat k 'obvyklým vztahům' a budou úzce spojeny s plným prosazením loňských dohod z Minsku jako součásti udržitelného politického řešení pro Ukrajinu," napsali evropští diplomaté.

Rusku zamrzlý konflikt vyhovuje

Podle Zaorálka se nyní potvrzují podezření, že Rusko má zájem vytvořit na východní Ukrajině zamrzlý konflikt a podle všeho o naplňování dohod z Minsku nestojí.

"Systém dohod a snahy zklidnit situaci, odstranit těžké zbraně a skončit s násilím, celý tento hlavní projekt nefunguje," dodal ministr.

Jednání takzvané minské kontaktní skupiny, které minulý týden zkrachovalo, podle kyjevských analytiků tento měsíc už nejspíš nezačne. Moskva nicméně tvrdí, že se jej pokusí obnovit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám