Hlavní obsah

Zpřísnění nelegálních odposlechů už Sněmovna projednala vloni na podzim

Právo, David Hluštík, Ivana Cihlářová
PRAHA

Sněmovní branně bezpečnostní výbor ve středu požádal premiéra Stanislava Grosse, aby do konce června předložil záměry změn v zákonech, jež by posílily ochranu občanů před nelegálními odposlechy. Vládní návrh nového zákoníku, který na většinu poslaneckých výtek pamatuje, už ale parlament projednával před třemi měsíci.

Foto: Lucie Mazáčová

Edukační program O rytířské zbroji. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Změny, které žádali poslanci, by měly umožnit trestání neoprávněných odposlechů a postih by měl hrozit třeba i za zveřejňování přepisů odposlechů v tisku v době, kdy ještě probíhá vyšetřování a trestní řízení. "Ministři vnitra a spravedlnosti by se měli zamyslet nad legislativou. Je to katastrofa. Vlámání do soukromí lidí není ani přestupkem," řekl předseda výboru Jan Vidím (ODS).

On i jeho kolegové jsou ale na jednáních sněmovního pléna nepozorní - prakticky vše, co navrhují, totiž zavádí vládní návrh nového trestního zákoníku, který Sněmovna v prvním čtení projednala již vloni v říjnu. Nyní se kodexem zabývá ústavně-právní výbor. Za nelegální odposlech by podle projednávaného návrhu hrozil až jeden rok vězení, propadnutí věci nebo zákaz činnosti. Při přetěžujících okolnostech, například kdyby se nelegálního odposlechu dopustila úřední osoba, by se ale pachatel mohl dostat do vězení na šest měsíců až pět let.

Potrestán by ale neměl být úplně každý odposlech, který by provedla soukromá osoba bez svolení soudu - například kdyby žárlivá manželka nechala dát manželovi štěnici do jeho kanceláře nebo kdyby rodiče odposlouchávali debaty svého dítěte s kamarády. Trestným činem by se takové jednání stalo tehdy, pokud by člověk získaný záznam poskytl další osobě nebo je nějakým způsobem jinak použil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám