Hlavní obsah

Poslanci chtějí po Grossovi zpřísnění odposlechů

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovní branně bezpečnostní výbor ve středu požádal premiéra Stanislava Grosse, aby do konce června předložil záměry změn v zákonech, jež by posílily ochranu občanů před nelegálními odposlechy. Zároveň by se měly zpřísnit postihy za jejich zveřejňování.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16. 1.2018 Rok 2017 v ZOO Ostrava.

Článek

Změny by měly umožnit trestání nelegálních odposlechů. V současné době totiž zákon takový delikt nezná, a to ani jako trestný čin, ani jako přestupek. Postih by měl hrozit třeba i za zveřejňování přepisů odposlechů v tisku v době, kdy ještě probíhá vyšetřování a trestní řízení. "Ministři vnitra a spravedlnosti by se měli zamyslet nad legislativou. Je to katastrofa. Vlámání do soukromí lidí není ani přestupkem," řekl předseda výboru Jan Vidím (ODS).

Legislativní změny se mají týkat i osob, které byly odposlouchávány bezdůvodně. "Policie by tyto lidi měla dodatečně informovat o tom, že se o ně při odposlouchávání zajímala," poznamenal Vidím. Podobná praxe funguje například v Holandsku. Členové branně bezpečnostního výboru se shodli také na úpravě, která by účastníkovi telekomunikačního provozu znemožnila zůstat utajeným.

Důkladná alanýza trvá půl roku

Policejní prezident Jiří Kolář a ředitel bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Michal Mazel před poslanci v rámci jednání obhajovali takzvanou analýzu odposlechů. "Všechna čísla uvedená v analýze jsou legitimní. Sběr dat v policii byl jednotný. Mohlo dojít pouze k individuálnímu pochybení," uvedl Kolář. Podle něj bylo zadání zhruba poloviční. Jeho podřízení navíc měli na vypracování pouhý měsíc. "Relevantní analýza by trvala zhruba půl roku," poznamenal policejní prezident. Poslanci navržené změny by pak podle něj pomohly v boji s kriminalitou.

Opoziční poslanci Mazlovi vytkli, že odposlechy policie zhusta využívá kvůli usnadnění práce. "Je nepřípustné, aby si policejní orgány usnadňovaly vyšetřování odposlechy," je přesvědčen Jiří Bílý (ODS). Na tuto výtku zástupce ministerstva vnitra reagoval slovy: "Příště tady můžeme sedět a diskutovat o tom, že máme hodně agentů, a že to hodně stojí."

Branný výbor se také rozhodl, že si bude pravidelně vyžadovat od ministerstva vnitra zprávy o odposleších. V únoru a březnu proto chce vypracovat kritéria, která by zprávy měly obsahovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Vnitro zveřejnilo analýzu odposlechů

Policie v pátek zveřejnila analýzu odposlechů v ČR. Tu si vyžádal prezident Václav Klaus, který kritizoval přístup policie a dokonce vyzval k odvolání...

Výběr článků

Načítám