Hlavní obsah

Zpravodajové ČT Kubal a Klíma šťastně doma

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na hlavě helmy s nápisem press a rádi, že už jsou doma, vkročili včera odpoledne na plochu ruzyňského letiště válečný zpravodaj České televize v Bagdádu Michal Kubal a kameraman Petr Klíma.

Foto: Jaroslav Vančat

Benátská Noc 2011 - Škwor

Článek

Přivezli s sebou do Prahy svého syrského průvodce Hasana Alhamida, který jim byl po dobu čtyřicetidenního pobytu oporou díky svým výborným kontaktům, znalosti poměrů a místní irácké mentality.

"Kvůli tomu, že místní cenzoři z ministerstva informací neuměli česky, mohli diváci ČT slyšet z irácké metropole i informace, které by televizím hovořícím například anglicky neprošly," svěřil se Kubal novinářům.

"ČT to ale zas tak snadné neměla, oficiální místa režimu Saddáma Husajna českým zpravodajcům vícekrát s nelibostí připomněla, že z Prahy vysílá rozhlasová stanice Rádio Svobodný Irák," dodal Kubal.

Pro Kubala bylo pracovně nejtěžší období, kdy byl odkázán pouze na lokality, která jim iráčtí cenzoři vybrali. Později již mohli natáčet i místa, která si vybrali sami. Zdrojem informací byly "vlastní oči", další oficiální údaje museli pečlivě filtrovat.

Po krátké tiskové konferenci s novináři odjeli Kubal s Klímou znovu do práce. "Jedeme teď hned do televize na Kavčí hory," řekl Kubal novinářům. V Iráku je vystřídal Marek Vítek a Radan Šprongl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám