Hlavní obsah

Zoufalá žena stále čeká na dávky

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Bez peněz, s vidinou vyhození z bytu a v depresích prožila Vánoce a konec roku 2013 i první dny toho letošního jednatřicetiletá bývalá prodavačka Míša ze Slezské Ostravy. Důvodem jsou sociální dávky, které jí ani přes urgence nedošly do zákonem stanovených třiceti dní. Podle mluvčí Úřadu práce byla ženě vystavena složenka hned, jak dodala kompletní žádost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od listopadu je mladá žena v evidenci ostravského úřadu práce, kde si také vyřídila sociální dávky. „Musela jsem dodat hromadu papírů, ještě mi řekli, dokdy to musím všechno stihnout, abych měla peníze do Vánoc,“ popsala Právu s tím, že vše měla vyřízeno do 4. prosince.

Když peníze nepřicházely, obrátila se v pondělí 23. prosince o pomoc na úřad práce. „Napsala jsem svému sociálnímu pracovníkovi, že když peníze nepřijdou, že zůstanu na Vánoce bez peněz, že dlužím na nájmu a musím ho zaplatit. Odepsal, že on na to má ze zákona 30 dní, ale že mi to poslal 17. prosince,“ sdělila Míša a dodala, že sama obvolala všechny pošty v Ostravě, zda se složenka s penězi někde nezatoulala.

Pokud v pondělí nezaplatím nájem, přijdu o domov, nehledě na to, že už několik dnů nemám ani na základní potraviny a hygienu

„Ale nikde o ní nic nevěděli. Zhroutila jsem se a napsala tomu úředníkovi, že je to můj konec. On na mě ale poslal policii, aby mě zkontrolovali, jestli se nepodřežu.

Večer 23. prosince jsem tak strávila několik hodin na policii vysvětlováním a ujišťováním, že se nezabiju,“ povzdychla si.

Jídlo koupili rodiče

Svátky nakonec mladá žena přežila díky rodičům, kteří jí nakoupili jídlo i dárky.

„Na peníze opět čekám od Vánoc, ale složenka není. Včera mi přišel už druhý dopis od majitele bytu, že se mám vystěhovat, že tam bydlím neoprávněně.“

Ztrápená Míša proto kontaktovala v pátek 3. ledna znovu sociálního pracovníka s tím, že i když 30 dní od podání žádosti uplynulo, ona je stále bez peněz.

„Napsal mi, že úřední den je pondělí a středa, a pokud ty peníze nemám, že si to mám nahlásit na příslušný úřad,“ kroutí žena nad „radou“ úředníka hlavou. „Vážně nevím, co dál. Pokud v pondělí nezaplatím nájem, přijdu o domov, nehledě na to, že už několik dnů nemám ani na základní potraviny a hygienu. Jídlo mi musí vozit rodiče,“ prozradila.

Svůj příběh se Míša rozhodla medializovat, protože se prý všude dočítá, že se nemůže stát, aby úřad zákonnou lhůtu překročil.

„U mě už je to více než jisté. Oni mají čas, odvolávají se na úřední dny, zákonné lhůty a nevím, na co všechno, jenže já už čas nemám. Čeká mě další víkend plný zoufalství a beznaděje,“ pláče žena, která má v únoru nastoupit rekvalifikační kurz.

Podle úřadu podala žena žádost později

K celému případu se v neděli 5. ledna vyjádřila i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Ta Právu potvrdila, že klientka si podala žádost o dávky 4. prosince. „Bohužel ale nebyla kompletní, bylo nutné ji tedy doplnit a doložit potřebné údaje o její životní, sociální i finanční situaci. Patřičná data doložila Krajské pobočce Úřadu práce v Ostravě kompletně až 16. prosince,“ upozornila s tím, že na základě doložených údajů a přiznání dávky byly peníze odeslány hned druhý den, v úterý 17. prosince.

„Klientka si zvolila jako způsob výplaty dávky cestu prostřednictvím poštovní poukázky. Tuto skutečnost naši zaměstnanci prověřili ještě 2. ledna letošního roku a zjistili, že skutečně byla této klientce složenka vystavena,“ sdělila Beránková. Podle ní však neměla mladá žena označenu schránku ani byt svým jménem.

„V takovém případě poštovní doručovatel odevzdá poštovní poukaz na poštu, a ta ho zašle zpět úřadu práce. Tento postup má ale své lhůty a v současné době se složenka ještě nevrátila,“ objasnila mluvčí Úřadu práce ČR a dodala, že zaměstnanci ostravského Úřadu práce se snažili udělat vše proto, aby žena nezůstala bez příjmu, ale bohužel marně.

„I v tuto chvíli jsme připraveni vyjít klientce maximálně vstříc,“ ujistila Beránková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám