Hlavní obsah

Změna zdravotní pojišťovny? Už jen do konce června

Právo, Václav Pergl

Pokud se chystáte změnit zdravotní pojišťovnu, tak máte nejvyšší čas. Termín je totiž do konce června. Podle novely zákona 48/1997 Sb. můžeme totiž změnit zdravotní pojišťovnu pouze k 1. lednu následujícího roku. Přihláška ale musí být podána nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou zdravotní pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud tedy chcete být pojištěni u nově vybrané zdravotní pojišťovny od r. 2014, musíte přihlášku podat nejpozději do 30. června letošního roku.

Kdo přihlášku k nově vybrané pojišťovně podá od 1. července, musí počítat s tím, že u nové pojišťovny bude registrován až od 1. ledna 2015.

„Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu v tom smyslu, aby bylo možné přihlášku k nové zdravotní pojišťovně podat až do konce září daného kalendářního roku s tím, že od ledna nového roku by byl pojištěnec u nově vybrané pojišťovny. Zatím je to ale jen návrh, který do vlády půjde v červenci,“ řekl Právu Martin Plíšek, legislativní náměstek ministra zdravotnictví. Zda a kdy tato změna pak bude schválena, není tedy zatím jisté.

Co musíme předložit

Přihlásit se ke zdravotní pojišťovně je snadné. Stačí, když zajdeme na nejbližší pracoviště vybrané zdravotní pojišťovny, vyplníme přihlášku a předložíme potřebné doklady. Formulář je také možné získat i vyplnit na webových stránkách vybrané zdravotní pojišťovny. Odevzdává se však na pobočce, kde pracovník pojišťovny údaje ověří.

Seznam pojišťoven
KódNázevZkratkaPočet pojištěnců
111Všeobecná zdravotní pojišťovna ČRVZP ČR6 091 618
201Vojenská zdravotní pojišťovna České republikyVOZP667 451
205Česká průmyslová zdravotní pojišťovnaČPZP1 185 011
207Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvíOZP703 042
209Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODAZPŠ137 631
211Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČRZPMV ČR1 201 622
213Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovnaRBP417 719

„Zájemce o změnu zdravotní pojišťovny by měl mít připravené potřebné doklady,“ vysvětluje Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Měl by s sebou mít například občanský průkaz, rodný list či jiný doklad k ověření totožnosti. Studenti středních a vysokých škol pak potvrzení o studiu, senioři potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní v evidenci úřadu práce potvrzení z tohoto úřadu, osoby samostatně výdělečně činné by pak měly mít kopii živnostenského nebo jiného oprávnění k výkonu samostatné výdělečné činnosti. Tito lidé dále předkládají i přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za předchozí rok.

„Administrativní odhlášení od původní pojišťovny provede nová pojišťovna. O to se zájemce starat nemusí. Má však povinnost do osmi dnů, kdy se stal klientem nové zdravotní pojišťovny, nahlásit změnu pojišťovny svému zaměstnavateli kvůli odvodům pojistného. Změnu by měl nahlásit i svým lékařům,“ uvedla Kadečková.

Průkaz přijde domů

Šestiměsíční čekací lhůta pro přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně neplatí pro první přeregistraci novorozence. Dnem narození se dítě stane pojištěncem stejné zdravotní pojišťovny, u které je jeho matka. Při první přeregistraci ale stačí dodržet jen termín 1. leden, při dalších už i půlroční čekací dobu. To znamená, že dítě narozené v roce 2013, a to i v druhé půli roku, tedy od července do prosince, může jeho zákonný zástupce přihlásit k jiné zdravotní pojišťovně kdykoli v průběhu roku 2013 a dítě u nové zdravotní pojišťovny bude pojištěno od 1. ledna 2014.

Průkaz nové zdravotní pojišťovny přijde klientovi domů poštou. Platný bude od 1. ledna 2014. Do té doby se u lékařů bude klient prokazovat průkazem původní zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám