Hlavní obsah

Zlínští zoologové zachraňují volně žijící sýčky

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Dvojici vzácných sov vypustila do volné přírody zlínská zoologická zahrada. Již několik let se totiž snaží ve spolupráci s dalšími institucemi o posílení volně žijící populace drobné české sovy, sýčka obecného, která patří mezi nejohroženější druhy ptáků v Česku.

Foto: Zoo Zlín

Sýčci odletěli na svou misi vybaveni miniaturními vysílačkami

Článek

Sýčci pocházejí z odchovu v Zoo Chomutov. Pro jejich vypuštění byla zvolena lokalita v místě pastvin hřebčína Napajedla-Pěnné na Zlínsku.

Před vypuštěním ptáci strávili tři týdny ve voliéře umístěné přímo na pastvinách.

„Oba sýčky jsme vybavili drobnými vysílačkami. Podobají se malým batůžkům, ptáci je mají na zádech. Můžeme tak pravidelně sledovat jejich pohyb v dané lokalitě. Dostali také ornitologické kroužky,“ řekl hlavní zoolog zlínské zoo Kamil Čihák.

Hroší mládě udělalo první krůčky v ostravském venkovním výběhu

Koktejl

První takový návrat sýčků do volné přírody zlínská zoo uskutečnila v roce 2013. „Proběhla na stejném území jako ta letošní, do volné přírody jsme tehdy vypustili pět jedinců odchovaných v naší zoo. Další následovala o tři roky později, kdy jsme vypustili čtyři ptáky,“ doplnil Kamil Čihák. V místě vypouštění zoo nainstalovala několik hnízdních budek, které jsou chráněné proti vniknutí predátorů, především kun.

Ani ne sto párů

Podle zoologů se na území České republiky vyskytuje méně než sto párů sýčků obecných. Ještě na začátku minulého století byl však naší nejběžnější sovou, populace čítala několik tisíc až desítek tisíc párů. K nejvýraznějšímu poklesu tohoto druhu došlo mezi lety 1985 až 2003, a to až k šedesátiprocentnímu. Tento trend se nezastavil ani v následujících letech.

Odchov čáji obojkové se podařil díky slepicím

Domácí

„Hlavním důvodem jsou především velké změny v kulturní krajině. Sýčkovi vyhovuje pestrá skladba krajiny s pastvinami, kosenými loukami a menšími políčky, která umožňuje lov drobné kořisti. Takových ploch však razantně ubývá,“ vysvětlil Čihák.

Další problém představují predátoři, především kočky a kuny, a nedostatek vhodných míst pro hnízdění.

Reklama

Výběr článků

Načítám