Hlavní obsah

Zlínští vědci vyvíjejí materiál proti elektromagnetickému záření

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Skupinka vědců zlínské univerzity se snaží přijít na to, jak lépe chránit lidi a další živé organismy nebo citlivé přístroje před účinky škodlivého elektromagnetického záření. Odpověď nacházejí výzkumní pracovníci Centra polymerních systémů v použití účinnějších stínicích materiálů.

Foto: Univerzita Tomáše Bati

Jarmila Vilčáková je součástí týmu, který vyvíjí nový typ stínících materiálů.

Článek

Raghvendra Yadav, Jarmila Vilčáková a Ivo Kuřitka pracují v týmu Natalie Kazancevové na vývoji ohebného nanokompozitu, který by se mohl uplatnit právě jako efektivní stínicí materiál v nejrůznějších zařízeních.

„Elektromagnetické záření je přítomné všude kolem nás. Přitom může zatěžovat živé organismy, například ovlivňovat funkce mozku. Také může negativně působit na funkci citlivých přístrojů. V minulosti fungovala většina zařízení na mikrovlnné frekvenci 2,45 GHz. Ta je dnes už natolik obsazena, že se musí využívat i jiné frekvenční oblasti,“ vysvětlila Vilčáíková.

„Celkový výkon záření, kterému jsme díky tomu vystaveni, stále roste. Proto zkoumáme a vyvíjíme stínicí feritové materiály, které budou účinné v příslušných technických radiových a mikrovlnných frekvenčních pásmech,“ dodala na vysvětlenou.

Zlínská univerzita vyvíjí ekologicky šetrné plastové misky

Věda a školy

Stínicí materiály dělí odborníci na dva typy. Ty, které elektromagnetickou vlnu odrazí, ale ta se prostředím šíří dál, nebo ty, které vlnu absorbují, čímž ji zlikvidují a přemění na zbytkové teplo.

Lehký a ohebný

„Zároveň se snažíme pracovat na tom, aby byl materiál lehký, ohebný a snadno zpracovatelný. Tuto podmínku snadno splňují kompozity. Absorpčních schopností se u nich dosahuje přidáním magnetických prášků jako plniva do polymerní matrice,“ poznamenal Kuřitka.

Technologie absorbující záření se využívají například u počítačových tomografů, magnetických rezonancí a dalších lékařských přístrojů, kde chrání jednak citlivou elektroniku zařízení před vnějším rušením, jednak zároveň i obsluhu, která je mimo vyšetřovací místnost.

„Také v letectví a kosmonautice je nutné chránit citlivou elektroniku před vnějšími elektromagnetickými pulsy, kde každá porucha může mít katastrofální následky,“ doplnil Kuřitka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám